Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suvaitsevaisuuskapina kaatoi vanhan maailman alfaurokset

Blogit Hupparihörhö 20.1.2019 16:58
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Syksyllä opettaja jakoi 11-vuotiaan poikani luokan tyttö- ja poikajoukkueisiin pallopeliä varten.

”C’moon. Nyt on vuosi 2018”, totesi poikani ja opettaja huokaisi ja antoi hänelle luvan mennä tyttöjen joukkueeseen.

Vaikka kyseessä oli vitsi ja opettajalle naljailu, se kertoo uudenlaisesta, nerokkaasta kapinasta, jolla lapset ja nuoret tekevät tahma-aivoista naurettavia. Jokainen tiedostava kommentti murentaa uskottavuutta niiltä, joille tytöt ovat pelkästään tyttöjä ja pojat poikia, kahdella miljardilla muslimilla on yhteisiä epäilyttäviä persoonallisuuspiirteitä tai #metoo-liike on mennyt liian pitkälle.

Vanhan maailman panomiehistä tuli vuonna 2018 pellejä

Erityisen kovaa uusi tiedostaminen iskee väistyviin alfauroksiin. Vanhan maailman panomiehistä tuli vuonna 2018 pellejä. Kun Jari Tervo kirjoittaa Vesa-Matti Loirin elämäkertaa ja sanoo haastattelussa, että ”tietenkin siinä on myös pantu kaikkia, jotka ovat viiden metrin säteelle sattuneet”, taiteilija-alfaa ihailee enää harva. Suurin osa miettii niitä naisia, jotka ovat epäonnekseen ajautuneet kaadoillaan keulivan Loiron reviirille.

Nykynuorissa ja jo lapsissa ihmetyttää angstin puute. Silmät kirkkaana ja erilaisuuden luontaisesti hyväksyvinä tuore sukupolvi kohtaa maailman eikä mökötä. Taisteluun noustaan vain, jos joku yrittää rajoittaa ja määrittää vapaata identiteetin muodostamista, ahdistella tai olla muuten mölö tai auktoriteettiasemaansa nojaava monumentti.

Olin jo hetken huolissani, kun kapina vaikutti kuolleen. Mutta en vain osannut katsoa. Suvaitsevaisuus. Sitä ei koskaan ole liikaa. Se on myös kapinan aseena mahtava.