Suomi-Twitter on hirveä paikka

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomalainen Twitter on muuttunut aivan kamalaksi paikaksi. Yhä useammat tuttavani avautuvat Facebookissa, kuinka olivat pitkästä aikaa käyneet Twitterissä ja oli tullut likainen olo kaikesta riidasta ja muiden motiivien mustaamisesta.

En mainitse tässä nyt yhtään yksittäistä tapausta tai ketjua, koska en halua tökätä kirjallista keppiäni paskakasaan, josta pölähtää kiukkuisia kärpäsiä, vaan puhun yleisesti.

Ilkeys on monille hyve

Twitterissä vaikuttaa muutama heimo: asiantuntijat, jotka yrittävät kertoa asioista, joista tietävät, talousrealistiselittäjät, joka ovat yleensä miehiä hyvissä asemissa ja näkemyksiltään libertaareja, toimittajat, jotka käyttävät Twitteriä juttujensa markkinointiin ja tiedon tai näkökulmien hankintaan, sekä aktivistit, jotka puuhaavat pääosin keskenään, mutta tekevät sanallisia iskuja eliittiä vastaan. Lisäksi löytyy kasa konsultteja, jotka luulevat olevansa LinkedInissä, kun nysväävät myyntitwiittejään.

Yhteiskunnallinen tulevaisuus vaikuttaa kaoottiselta ja rumalta

Kaikki ymmärtävät toisiaan väärin koko ajan. Niin moni pikkuruisen Suomi-Twitterin aktiivi on taitava osoittamaan internetissä tapaamansa ihmisen motiivit pahuuksiksi. Ilkeys on monille hyve ja käytöstavat luuseriutta, sillä oma pyhä missio oikeuttaa rumaan puheeseen ja loukkauksiin, oli sitten kyse maahanmuuton vastustamisesta, hippien haukkumisesta, ”setämiesten” tai ”toimihenkilötwitterin” valheellisuuden alleviivaamisesta tai ”kommunismin” uhan torjumisesta.

Maailma on murroksessa, etsimme uusia arvoja yhteiskunnan pohjalle, enkä ole ollenkaan varma, että mitään yhteistä arvopohjaa pystyy enää löytämään. Niin iljettävästi me ajattelemme eri mieltä kanssamme olevista. Sosiaalipsykologiassa tätä heimoajattelua on tutkittu paljon ja tulokset ovat olleet masentavia: mitä enemmän leirejä ja mitä suuremmat erot leirien välillä, sitä helpommin ulkopuoliset epäinhimillistetään ja nähdään pelkästään oman leirinsä edustajina eli pohjimmiltaan pahoina ja vihollisina. Twitter on leirien maailma.

Kun tähän vielä lisätään oman jengin aivoton hurraaminen jokaiselle Twitter-läimäisylle sekä tolkun, kompromissien ja keskustelun kieltäminen, yhteiskunnallinen tulevaisuus vaikuttaa kaoottiselta ja rumalta.

Taidan liittyä TikTokiin.