Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suljetaan nettilehtien kommenttiosiot

Blogit Hupparihörhö 26.8.2015 09:44
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Verkkolehtien kommentointimahdollisuus pitää lopettaa. Artikkeleiden, juttujen ja kolumnien alta löytyy nykyään pelkkää saastaa.

Kommenttiosioiden alkuperäinen tarkoitus oli tuoda uusia näkökulmia toimittajien juttuihin ja tehdä viestinnästä moniäänistä. 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun virityksissä tämä korkea tavoite toteutuikin. Sitten perustettiin rasistien trollitehdas, möly voitti ja internet sairastui.

En tunne yhtään ihmistä, joka jaksaisi käydä keskustelua esimerkiksi Helsingin Sanomien sivuilla toisten lukijoiden kanssa. Rauhallinen ja asioista oikeasti tietävä ihminen huudetaan kumoon heti, jos hän erehtyy vetoamaan tietoon, tutkimustuloksiin tai vaikkapa empatiaan muita ihmisiä kohtaan. Täällä Suomen Kuvalehdessä möykkä ei ole vielä yltynyt mahdottomaksi, mutta se voimistuisi, jos artikkeleiden maksumuuri kaadettaisiin.

Kaikkien ihmisten mielipide ei ole samanarvoinen. On tyhmiä ja viisaampia ihmisiä. Jokaista humaania tyyppiä vastassa on monta kylmäsydäntä.

Sanon sen nyt suoraan: suurimmalla osalla ihmisistä on huonoja mielipiteitä. Minua ei kiinnosta pätkääkään esimerkiksi trollaavan rasistin tympeät läpät tai ruokauskovaisen nettitietoon pohjaava huuto. En näe mitään syytä keskustella heidän kanssaan.

Onhan tämä kummallista. Mistä tahansa aiheesta saadaan aikaan mamukiista. Miten ihmeessä esimerkiksi eilisestä Sanomien irtisanomisuutisesta saatiin aikaan vihervassarimamutusmökä? Puolet lukijoiden kommenteista Helsingin Sanomien jutun alla käsitteli maahanmuuttoa. ”Kriittisesti”.

Kommenttiosiot pitää siis sulkea. Lehtijuttuihin liittyvät keskustelut voidaan tulevaisuudessa käydä lukijoiden omissa somepiireissä. Tätä tarkoitusta varten voitaisiin kehittää applikaatio. Siinä olisikin idea: kuka tekisi sovelluksen, joka näyttäisi vain kavereiden kommentit juttujen alla? Applikaation nimeksi voitaisiin laittaa vaikka MyBubble.

Koska kuplan ulkopuolella on kamalaa.