Persujahti

Kun jaamme somessa listoja persujen rikoksista taustatarkistuksia tekemättä, syyllistymme samaan saastan levitykseen kuin oksettava MV-lehti.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime päivinä on sosiaalisessa mediassa kiertänyt lista, jossa kerrotaan perussuomalaisen puolueen jäsenten tekemisistä rikoksista. Listalta löytyy raiskauksia, lasten hyväksikäyttöä, petoksia ja liikenteen vaarantamisia. Ja iso lista ihmisten nimiä, joita yhdistää linkki perussuomalaisiin. En jaa linkkiä listaan tässä ja perustelen nyt miksi.

Monet kavereistani ovat jakaneet kyseistä listaa kokien pyhää ja oikeutettua vihaa. Mutta ovat samalla syyllistyneet suureen typeryyteen, joka pahimmillaan on kasvualusta totalitarismille.

Kyllä minuakin monet persut inhottavat. Perussuomalainen puolue näyttää tarjoavan pesän rasisteille ja olen monista asioista eri mieltä sen edustajien kanssa. Mutta en silti halua taistella heitä vastaan väärillä keinoilla. En halua muuttua samanlaiseksi propagandistiksi ja ajatusrikollisten jahtaajaksi kuin tyypit, joiden mielipiteitä en arvosta.

Kun jaamme somessa listoja jonkun kansanryhmän rikollisista taustatarkistuksia tekemättä, syyllistymme samaan saastan levitykseen kuin vaikkapa oksettava MV-lehti (jota en tähän todellakaan linkkaa). Emme ole sen parempia kuin tyhmimmät vastustajamme.

Toinen vielä vakavampi asia on, että listaamalla teuraspersuja luomme pohjaa totalitarismille. Kun lähtöoletus on, että rikoksesta tuomittua saa häpäistä julkisuudessa loputtomasti ja hänen tuomiotaan repostella omien tarkoitusperien edistämiseksi, otamme kantaa anteeksiantoon: mielestämme anteeksiantoa ei ole ja elämän tulee loppua siihen, kun kerran hairahtaa. Tai ainakin yhteiskunnallisen aktiivisuuden.

Mitä sitten ajattelemme, jos tuomioita aletaan jaella mielivaltaisesti vallanpitäjien toimesta kuten monissa maissa tänäänkin tapahtuu? Odotammeko silloinkin päättäjiltä nuhteettomuutta?

Jokaisesta puolueesta löytyy tuomittuja henkilöitä. Puolueet nimittäin edustavat kansaa, josta isolla osalla on jotain rötöksiä taustallaan.

Ymmärrän toki listan jakajia. He ovat tunteneet pyhää, oikeutettua vihaa ja ajatelleet tekevänsä oikein. Mutta samalla tavalla tuntee pyhää vihaa se urpo, joka nostaa natsilipun vastaanottokeskuksen salkoon tai kirjoittaa nettiuutisen perään yleistyksiään neekereistä.