Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Miksei valtio ostaisi startupeja?

Blogit Hupparihörhö 13.8.2014 14:34
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Kävin tänään Palkkaus.fi-palvelun avajaisissa. Meno oli harvinaisen arvokas. Yksityisen yrityksen lanseerauksessa oli puhujina elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, euroedustaja Heidi Hautala ja VATT:in ylijohtaja Juhana Vartiainen. Ihan huippuketjua siis.

”Olen hyvin tietoinen siitä, että olen kaupallisessa tapahtumassa. Sinänsä siinä ei ole mitään paheksuttavaa, sillä kaikki hyvinvointi perustuu kannattavaan yksityiseen liiketoimintaan”, aloitti Vapaavuori puheenvuoronsa ja totesi, että suomalaisten palkkaamista edistävä toiminta on isänmaallista.

Palkkaus.fi on bisneskonkareiden rakentama palvelu, joka auttaa kotitalouksia selviämään byrokratiasta, mikä seuraa, jos palkkaa apua, vaikkapa siivoojan tai rakennusmiehen. Ainakin esittelyssä homma näytti hyvin selkeältä ja stressittömältä käyttää. Rahoituksen tämä startup on saanut Paasikiven suvulta.

”Varmaa on että suomalaisissa kodeissa on tukuittain töitä, joita perheen äidit tai isät eivät ehdi tai osaa tehdä. Yhtä varmaa on, että monet haluaisivat ostaa palveluita, mutta se tuntuu liian hankalalta”, jatkoi Vapaavuori.

Mikäli Palkkaus.fi lyö läpi, se lisää valtion verotuloja ja vähentää harmaan talouden määrää. Joten: miksei valtio ostaisi tätä palvelua? Miksei tämä jo toimivan tuotteen rakentanut yritys tekisi aikaista exit:iä, jossa ostajana on Suomi?

Verottaja on rakentanut jo vuosia Palkka.fi-palvelua, joka tekee monta samaa asiaa kuin nyt lanseerattu Palkkaus.fi. Verottajan viritelmä on yllättävän hyvä, siis virkamieskoneiston hankkeen lopputulemaksi. Mutta se on silti paljon kökömpi kuin notkeasti, yksityisellä rahalla ja startup-asenteella rakennettu Palkkaus.fi.

Näin nopeasti arvioiden Palkkaus.fi:n ostohinta saattaisi olla muutama sata tonnia. Millaisen palvelun valtio voisi sillä summalla ostaa esimerkiksi Tieto Oyj:ltä? Alkaisiko edes koodaus vai jäätäisiinkö määrittelyihin?

Yhtiön lanseeraukseen oli siis saapunut ykköspoliitikkoja. Asiassa auttoi, että hommaa oli säätämässä viestintätoimisto Miltton, mutta saanko uskoa, että jotain ihan uudenlaista asennetta on kypsymässä päättäjienkin mielessä? Voisiko Suomi kenties jo ensi vuonna ostaa startupeja? Yhteiseksi hyväksi.