Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Köyhille suunnattu kateusjournalismi on vastenmielinen ilmiö

Blogit Hupparihörhö 7.10.2019 16:22
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Toimitukselta 8.10.2019 klo 15.41: Blogitekstissä arvostellaan Iltalehden juttua Liikenne- ja viestintäministeriön rahankäytöstä. Tekstin kirjoittajan yritys on myynyt ministeriölle viestintäpalveluita vuosina 2018 ja 2019, eli Liikenne- ja viestintäministeriö on tekstin kirjoittajan yrityksen asiakas. Toimituksella ei tekstin julkaisuajankohtana ollut tietoa tästä kytköksestä.

Viime aikoina on yleistynyt uusi ja hirveä ”journalismin” laji. Tämä vastenmielinen genre jakaa suomalaisia vihaisiin kupliin, ei rakenna mitään, vaan pelkästään tuhoaa.

Lajityypin nimi on köyhille suunnattu kateusjournalismi ja yleisin jutuissa käytetty termi on öky. Ökymatka, ökylounas, ökyhotelli ja niin edelleen. Tässä lajityypissä kaivetaan dataa julkisista lähteistä kuten ministeriöistä tai eduskunnasta mahdollisimman pahantahtoisesti ja yksityiskohtaisesti.

Mikä on köyhälle ökyä, on toiselle normaalia ja juuri tähän varsinkin iltapäivälehdet iskevät.

 

Perjantaina Iltalehti kertoi Liikenne- ja viestintäministeriön ökyilyistä. Pitkästi otsikoitu juttu raivostutti köyhiä, jotka eivät  ymmärrä, kuinka paljon ministerin juhlat maksavat, paljonko konsulteille tai juontajille maksetaan tai mikä on sopiva hinta lounaasta Helsingin keskustassa.

Toimittaja Baba Lybeckille oli maksettu neljä tonnia ministeriön tärkeimmän tapahtuman liikenne- ja viestintäfoorumin juontamisesta. Vaikka palkkio vaikuttaa suurelta, se on aivan normaalilla tasolla, varsinkin jos hommaan sisältyy valmistelua. Turha itkeä, vaikka joku rahikainen sössöttäisi lavalla halvemmalla. Tähtijuontaja on palkkansa ansainnut.

Koska mitään oikeasti kallista ei julkisista tiedoista löytynyt, Iltalehti julkaisi kuvan kuitista. Ökylounaan kuitista.

Kyllä olisi pitänyt ulkomaalaisille toimittajille syöttää kylmiä nakkeja Espan puistossa

”Niinivaaran emännöimä seurue nautti Helsingin Esplanadilla sijaitsevassa Strindbergissä 36 euron lounaan ja päälle muutaman viiden euron kahvin.

No HUH HUH! Kyllä olisi pitänyt ulkomaalaisille toimittajille syöttää kylmiä nakkeja Espan puistossa ja kaataa kahvit Airamin termarista pahvimukiin.

Mitä hyötyä näistä jutuista on? Onko se oikeaa tutkivaa journalismia, jos kytätään jotain lounaskuitteja ja julkaistaan ne ilkeissä aikomuksissa isoissa lehdissä? Miksi tiedon avoimuutta käytetään tällä tavalla väärin?

Miksi tiedon avoimuutta käytetään tällä tavalla väärin?

Jokainen toimittaja tietää, ettei 36 euron lounas ole kallis. Ainut syy juttujen julkaisemiseen on nostattaa raivoa köyhimmissä suomalaisissa ja kylvää eripuraa.

Hävettäisi, jos tekisin juttuja kuitteja kyttäillen.