Kaikki kielletään: nyt lähtee Afrikan Tähti ja äitiyspakkaus

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Tiesitkö, että Afrikan Tähti -pelin aiotaan vetää markkinoilta, koska ”black lives matter” ja peli edustaa vanhanaikaista kolonialismia? Afrikan Tähden julkaisija Peliko on esittänyt anteeksipyynnön jouduttuaan someraivon kohteeksi.

Myös äitiyspakkauksen nimi on vaihtumassa vanhempainpakkaukseksi, koska sateenkaariperheitä harmittaa. Kiertää myös tietoa, että liikennevirastossa (nykyisin Väylävirasto) ollaan herätty liikennemerkkien rasistisuuteen: miksi kieltomerkeissä esiintyy mustia hahmoja ja valkoiset hahmot kertovat sallituista asioista?

Tiesitkö? Ai et? No, et varmaan siksi, että keksimme kavereideni kanssa nuo kohuvaatimukset aivan äsken. Mutta on pelottavan helppo uskoa, että joku on oikeasti suuttunut edellä kerrotuista asioista.

EDIT: Twitterissä huomautettiin, että äitiyspakkauksesta käytiin keskustelu vuonna 2017. Kansalaiskyselyn jälkeen nimi jätettiin ennalleen. Todellisuus oli taas tarua ihmeellisempää.

Kuinka pienellä vaivalla näistäkin asioista voisi saada aikaan somekohun. Masinoisin pari nettifrendiäni trollaamaan Pelikon, Kelan ja Väyläviraston somekanavia, antaisin vinkin iltapäivälehdelle ”taas uudesta närkästyskohusta” ja pim! Kohu muuttuisi todeksi ja joku saattaisi oikeasti alkaa vaatia peliä pois markkinoilta, uutta nimeä äitiyspakkaukselle ja miljoonaluokan turhaa maalausurakkaa teiden varsille.

Somekohu-uutiset ovat laiskaa journalismia

Somekohu-uutiset ovat laiskaa journalismia, jossa ilmeisen tarkoituksellisesti jätetään huomioimatta, että moni kohu on puhdasta trollausta eli nettijekutusta. Johanna Vehkoo kirjoitti hienosti puoli vuotta sitten Journalisti-lehdessä, kuinka ”media ei joko osaa tai halua tunnistaa oikeistopopulistien vedätyksiä” viitaten rikosilmoitussumaan vanhojen TV-sarjojen rasistisuudesta, mikä osoittautui oikeistotrollien pelleilyksi. Viimeisin esimerkki on lastenohjelma Ryhmä Hau:sta noussut ”kohu”, josta kertoi muun muassa Ilta-Sanomat pitkässä jutussa. Trollien pelleily ja vaatimukset poliisikoirapentu Vainun poistamisesta sarjasta koska ”osa ohjelmaa kritisoivista näkee poliisikoiran loukkaavana, sillä poliisi käyttää koiria myös tosielämässä” on puhdasta trollausta. Tietysti. Mutta siitä ei saa otsikoita. Eikä päästä taas hokemaan, ettei mitään saa sanoa.

Kysy itseltäsi, kuinka paljon sinua itseäsi ihan aidosti harmittaa joku lastenohjelman koiranpentu?

Miten sitten tunnistaa trollaus ja miten näihin tarkoituksellisiin kohuihin kannattaa suhtautua? Tässä vinkki: kysy itseltäsi, kuinka paljon sinua itseäsi ihan aidosti harmittaa joku lastenohjelman koiranpentu? Tutki närkästysmittariasi ja jos se ei värähdä, ei muitakaan oikeasti harmita.

Maailma menee sekaisin, jos närkästymme varmuuden vuoksi. Jos valitsemme mielipiteemme ja leirimme sillä perusteella, että joku muu saattaa närkästyä, liu’umme hulluuteen, jossa odottaa sensuuri, historian uudelleenkirjoitus ja puhdasoppisten tyrannia. Ja annamme oikeille rasisteille ja muille ankeuttajille aseet käteen.