Uutisviikko

suoraan sanoen

Luvassa lisää äärisäätä

Myös rajut trooppiset myrskyt lisääntyvät, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

T

aifuuni Haiyanin jälkiä korjataan Filippiineillä vielä pitkään. Haiyan jätti jälkeensä arviolta 10 000 kuolonuhria ja valtavat aineelliset tuhot. Oliko taifuuni historian rajuin, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas?

”Tällaisia viidennen luokan taifuuneja esiintyy todella harvoin. Tämä oli ainakin tuhoiltaan viime vuosien merkittävin. Sadan vuoden aikajaksolla merkittävimmästä päästä.”

Kuinka hyvin se osattiin ennustaa?

”Filippiineillä on kohtalainen ilmatieteen laitos. He pystyivät varautumaan tähän ja evakuoimaan väestöä. Potentiaali vielä paljon isommille tuhoille oli olemassa. Tieto on yksi kysymys ja toinen on se, että evakuointi kyetään suorittamaan. Tässä onnistuttiin melko hyvin, mutta ei riittävän hyvin.”

Ilmaston lämpeneminen voimistaa trooppisia myrskyjä. Nähtiinkö tästä nyt esimerkki?

”Yksittäisen tapahtuman linkittäminen ilmastonmuutokseen on mahdotonta, on sitten kyse Sandy-myrskystä tai Katrinasta. Näitä tapahtuu luonnollisestikin. Mutta ilmastonmuutoksen myötä voimakkaimpien trooppisten myrskyjen määrä lisääntyy. Näin on käynyt myös helleaaltojen ja tulvia aiheuttavien sateiden suhteen. Ja tämä trendi jatkuu. Näitä uutisia kuullaan siis entistä useammin.”

Tämäkö on fakta?

”Kyllä, juuri näiden voimakkaampien trooppisten myrskyjen osalta muutosta odotetaan, ja se liittyy jatkuvaan merivesien lämpenemiseen. Mutta siitä meillä vallitsee vähän harhakäsitystä, että kaikkien myrskyjen ja ääri-ilmiöiden takana olisi ilmastonmuutos. Esimerkiksi meidän leveysasteiden myrskyissä ei ole tapahtunut muutoksia eikä niitä odoteta.”

Lähes 200 maata valmistelee parhaillaan suurta ilmastosopimusta Varsovassa. Mitä odotat kokoukselta?

”Kööpenhaminan jälkeen kaikki kokoukset ovat olleet välikokouksia. On pidetty prosessia hengissä. Nyt fokus on siinä, että Pariisissa 2015 kyettäisiin tekemään sopimus, jolla saataisiin tilanne kääntymään. Nythän kehitys on kulkenut täysin päinvastaiseen suuntaan kuin olisi pitänyt: päästöt ovat vain kasvaneet. Me olemme esimerkiksi joutuneet laskemaan ilmastoskenaarioita uudestaan entistä huonommille päästötilanteille.”

”Lisäksi on löytynyt uusia fossiilisia polttoainevarantoja, liuskeöljy ja liuskekaasu. Jos vielä ne otetaan käyttöön, olemme entistä hankalammassa tilanteessa. Muutokset tapahtuvat vain nopeammin. Tämä on ollut viime vuosikymmenten kehitys.” 

Elina Järvinen

KUVAT © SEPPO SAMULI / LK