Uutisviikko

KOTIMAA

Näin Suomi juo

Hallitus nosti alkoholiveroa vähemmän kuin aikoi. Syy: Virosta virtaa halpaa alkoholia.

Suomi on tehnyt alkoholilla kolme suurta ihmiskoetta. Vuonna 1969 maitokauppaan tuli keskiolut ja vuonna 1995 siideri ja long drink. Vuonna 2004 vapautettiin matkustajatuonti EU-maista.

Joka kerta kulutus nousi ja maksavikojen määrä kasvoi. Vuosina 1969–2005 alkoholisairauksiin kuolleiden määrä kasvoi 400:sta 2 000:een.

Kulutus tilastoidaan sataprosenttisena alkoholina. Sitä menee vuodessa 9,6 litraa per asukas, selvästi enemmän kuin Ruotsissa. Viime vuosina veronkorotukset ja taantuma ovat vähentäneet kulutusta.

Kulutuksen säätelyssä on kaksi vipua: hinta ja saatavuus. Käytännön alkoholipolitiikka on kuitenkin vaikeaa: mitä enemmän vero nousee, sitä enemmän juomaa tulee yli rajan. Viime vuonna turistituonti kasvoi 11,5 prosenttia. Siksi hallitus jätti lokakuussa 2013 veronkorotuksen 2,3 prosenttiin, puoleen kaavaillusta.

Eduskunta saanee ensi keväänä esityksen uudeksi alkoholilaiksi. Sosiaali- ja terveysministeriö rajoittaisi tuliaisviinojen saatavuutta. Niiden määrä on lähes puolet Alkon myynnistä, ja tullin mukaan 20–25 prosenttia niistä päätyy pimeään kauppaan.

Ministeriö myös kiristäisi verotusta entisestään, mitä alkoholiteol­lisuus ja kauppa vastustavat. Luvassa on siis kova kamppailu. 

Grafiikka Hannu Kyyriäinen
Teksti Kustaa Hulkko
Kuva Petri Kaipiainen