Kohtaamiset

ELOKUVA

Ahneus ja kuolema

Cormac McCarthy kirjoitti Ridley Scottille ankaran elokuvan rahanhimosta.

Brad Pitt ja Michael Fassbender aikovat lyödä rahoiksi.

Yhdysvaltojen ja Meksikon raja on näyttämö useissa Cormac McCarthyn romaaneissa. Yksi niistä on 1800-luvun lopulle sijoittuva Veren ääriin, josta Ridley Scott kaavaili elokuvaa liki vuosikymmen sitten.

Ohjaajan ja kirjailijan ensimmäinen yhteistyö on kuitenkin The Counselor, johon McCarthy laati alkuperäiskäsikirjoituksen. Kehyksenä ovat huumesodan rintamalinjat. Elokuva yllättää tämän päivän Hollywoodin turvallisen kaupallisuuden keskellä. Isossa tuotannossa on aikamme suurimpia tähtiä, mutta hyvin vähän myönnytyksiä katsojalle.

Tyylilajia on hankala määrittää. The Counselor ei ole juonitrilleri, vaan vääjäämätön matka ensimmäisten kuvien lämmöstä ja valoisuudesta pimeään. Michael Fassbenderin näyttelemä lakimies on nopeiden tienestien toivossa suostunut huumebisneksiin. Naiivius ja ahneus sysäävät liikkeelle tapahtumaketjun, joka tuo mieleen arvostetun McCarthy-filmatisoinnin Menetetty maa. Siitä Oscarilla palkittu Javier Bardem nähdään The Counselorissa veijarimaisena yökerhonomistajana. Brad Pitt esittää huumediilin välimiestä, jolla on suuria suunnitelmia sekä samat heikkoudet kuin muillakin, eli raha ja naiset.

MCCARTHYN tylyyden ja Scottin sliipatun tyylin yhdistelmän ristiriitaisuus johti Yhdysvalloissa torjuntareaktioon. Vertauskuvallisuus kiristyy satiiriksi jo alussa, kun huumelasti kätketään viemärilietettä kuljettavaan rekkaan. Cameron Diazin näyttelemä kaunotar on epäinhimillisessä määrätietoisuudessaan kuin naisen muodon ottanut avaruusolento.

Komiikan ja epätoivon yhdistelmä tässä miljöössä muistuttaa Sam Peckinpahin Meksiko-kujanjuoksua Tuokaa Alfredo Garcian pää. Väkivalta kiihtyy absurdiksi. Mitään erityisen modernia ei asiassa ole: päät putoilivat myös Shakespearen näytelmissä. Niiden tapaan The Counselor on selkeä moraliteetti. Scottin uralla se saattaa olla kunniahimoisin elokuva sitten Blade Runnerin. 

Kalle Kinnunen

The Counselor elokuvateattereissa 15.11. alkaen.

kirja

Poika ja tarinat

Miehen kasvu kirjailijaksi ja ihmiseksi.

Jari Tervo:
Esikoinen. 351 s. WSOY 2013.

Jari Tervon Esikoinen on pienemmän elinpiirin ja tiukempien kaarien kirja kuin Layla saati historiaa laajasti luotaavat Myyrä, Ohrana ja Troikka.

Romaani on rovaniemeläisen pojan päiväkirja ja monessa mielessä kasvukertomus. Tervo kuljettaa kertojan kautta myös muita suvun tarinoita, kuten Aune-tädin sielunvaellullista (tai mielisairauden tuottamaa) kokemusta noitavainoista ja isoäidin suurta, traagista rakkauskertomusta. Silti koskettavimpia ja tärkeimpiä ovat Jari-pojan kokemukset ja havainnot perhe-elämästä, pikkuveljen vakavasta sairaudesta, oman ruumiin fyysisistä muutoksista ja tyttöjen ihmeellisyydestä.

Tervo on aina ollut hyvä lyhyissä, kiteyttävissä virkkeissä, jotka naurattavat, ennen kuin niiden vakavuus iskee takavasemmalta. Esikoisessa nämä toteamukset toimivat erityisen hyvin, sillä ne tulevat voimakkaasti kertojan ja muiden henkilöiden läpi suodattuneina ja niissä kaikuu heidän äänensä.

Romaani on myös kertomus kasvusta tarinankertojaksi ja tarinoiden kerääjäksi. Jari-poika havahtuu 12-vuotiaana näkemään ja kuulemaan hauskat ja surulliset tarinat ympärillään, kerrottiin ne sitten kasettinauhurille tai raapustettiin salaa reseptien taakse. Kertojasta tulee tarinoiden tallettaja ja samalla niiden kokija. Hänen täytyy kuitenkin oppia kovimman kautta, mitä seuraa siitä, jos pitää tarinaa tärkeämpänä kuin ihmistä. Se on kasvua ei vain kirjailijaksi vaan myös ihmiseksi. 

Salla Simukka

KUVAT © SF FILM OY

PELITÄRPIT

Tarina edellä

▶ Ranskalaisen David Cagen ohjaama ja käsikirjoittama Beyond: Two Souls tarjoaa poikkeavan pelikokemuksen. Kuvakulmat ja leikkausrytmi imitoivat elokuvia. Tieteissävyisen kasvutarinan pääosissa nähdään Ellen Page ja Willem Dafoe, joiden karisma välittyy digimuodossakin. Kokeellinen draamapeli kiinnostaa, vaikka vuorovaikutus jää pieneksi. Pelaaja kokee roolinsa vähäpätöiseksi, kun omat teot eivät juuri vaikuta pelin kulkuun.

Beyond: Two Souls. Quantic Dream. PS3.

Rockin oppitunti

▶ Musiikkipelien buumi meni, mutta genre elää. Rocksmith 2014 -peliin kytketään muovisoittimien sijaan oikea sähkökitara tai -basso, joiden virittämistä ja soittotekniikoita opetetaan selkeästi ja innostavasti. Vapaa jammailu on sallittu ja hittejäkin pääsee soittamaan, The Rolling Stonesista Alice Cooperiin ja Aero­smithiin.

Rocksmith 2014. Ubisoft. PC, PS3, X360.

Pulmien parissa

▶ Rauhallinen, kannustava ja päättelykykyä vaativa ongelmanratkontapeli on loppuvuoden helmi. Satumaiseen ulkoasuun käärityt sokkelot, sanaleikit, kuva-arvoitukset ja matemaattiset pähkinät sopivat kenelle tahansa. Mukana on yli 150 pulmaa. Lisää voi ladata netistä joka päivä vuoden ajan. 

Professor Layton and the Azran Legacy. Level-5. 3DS.

Johannes Valkola