Uutisviikko

suoraan sanoen

Miehillä on valta ja raha

Tuloerot ovat syöksyneet kasvuun kuin hoitamaton nurmikko, kuvailee professori Matti Tuomala.

Verohallinto julkisti 1. marraskuuta vuoden 2015 verotiedot. Miksi suomalaiset haluavat mässäillä suurituloisten ansioilla, taloustieteen professori Matti Tuomala?

”Kiinnostus selittyy kai uteliaisuudella tai kateudella. Medialle ja erityisesti iltapäivälehdille verotiedot ovat hyvä tulonlähde. Itse en ole vilkaissutkaan listoja, sillä tiedän jo etukäteen, millä tuloilla pääsee kärkipaikoille.”

”Minusta kiinnostavaa on se, että ihmiset jaksavat kiinnostua aiheesta vain hetkellisesti. Heissä ei herää minkäänlaista poliittista reaktiota. Pitävätkö he tilannetta muka hyvänä?”

Suurituloisimmista 15 ensimmäisen joukkoon ei mahtunut yhtään naista. Mitä se kertoo Suomesta?

”Miehillä on valta ja raha. Suurin osa omistuksista kuuluu miehille, joten he tienaavat pääomatuloina enemmän kuin naiset.”

”Miesten keskuudessa tulo­erot ovat kasvaneet 1990-luvun alusta lähtien, naisten keskuudessa eivät.”

Ovatko sukupuolten väliset tuloerot kasvaneet?

”Eivät ne ainakaan ole kaventuneet.”

Miten kuvailisit Juha Sipilän (kesk) hallituksen vero­politiikkaa?

”Perintöverotuksen keventäminen oli yksi osoitus rikkaiden suosimisesta. Lisäksi kilpailukykysopimukseen kytketyt tuloverotuksen vähennykset suosivat niitä, joilla on suurimmat tulot.”

”Hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt sen suurempia muutoksia kuin aikaisemmatkaan hallitukset. Oikeistolaisen hallituksen politiikka heijastaa luonnollisesti heidän ideolo­giaansa.”

Mitä haittaa tuloerojen kasvamisesta on Suomelle?

”Talouskasvun vinkkelistä katsottuna ilmiö on huolestuttava. Esimerkiksi vuosina 1993–2000 talouskasvusta viidesosa meni väestön suurituloisimmalle prosentille.”

”Tuloeroista puhuminen ei ole enää pienen ryhmän marmatusta vaan aito huolenaihe.”

Mikä Suomen veropolitiikassa on epäoikeudenmukaista?

”Todellinen ongelma on se, että kaikki pääomatulo ei ole aitoa pääomatuloa. Omistaja­yrittäjät pystyvät muuntamaan ansiotulonsa pääoma­tuloksi ja maksavat siten vähemmän veroja. Tähän epäkohtaan ei vielä mikään hallitus ole puuttunut.”

”Kun sattuu hyvä vuosi, pääomatuloilla on mahdollista vau­rastua. Kaksi ihmistä voi tienata saman verran, mutta toinen maksaa vähemmän veroja.”

Olette tutkinut tulo- ja varallisuuseroja Tampereen yliopistossa. Miksi aihe kiinnostaa?

”Kun aloimme kollegoiden kanssa tutkia tuloeroja, vitsailimme, että tämä on suurin piir­tein yhtä kiinnostavaa kuin pihanurmikon kasvun seuraaminen.”

”Yhtäkkiä 1990-luvulla tilanne muuttui: nurmikko ryöpsäh­ti kasvamaan, pihamaa muuttui epätasaiseksi. Tuloeroista tuli perinteisen taloustieteen hyväksymä tutkimusalue.” J

Sanna Ihalainen

Talous