KOHTAAMISET

Musiikki

Tšingis-kaanin punkkariperilliset

Tuvalainen Yat-Kha sekoittaa 
perinnemusiikkia ja rockia.

Suomessa äänitetty levy toi Albert Kuvezinin kurkkulaulubändille kansainvälistä mainetta.

Mongolimies värikkäässä silkkipuvussa astui estradille tupakalta ja hieltä tuoksahtavassa elokuva­teatterissa Kabulissa. Oli vuosi 1979. Kommunistinen Afganistan oli saanut kulttuurivieraita veljesmaista.

Täpötäydessä salissa kajahti ääniä, jollaisia en ollut ennen kuullut. Matala mörinä ja korina sekä ujeltavat ylä-äänet saivat ilman värähtelemään.

Yleisö tuijotti esiintyjää haavi auki, ratkesi nauruun ja räjäytti raivoisat aplodit.

Tuolloin en osannut kuvitella, että kurkkulaulu singahtaisi kaikkialle maailmaan – punkin siivittämänä!

Kurkkulaulua ja rockia fuusioiva Yat-Kha saapuu 25-vuotisjuhliaan viettävälle Etnosoi!-festivaalille Mongo­lian pohjoispuolelta, Tuvan tasavallasta Venäjän Siperiasta. Tšingis-kaanin hevossoturien perinne, paimentolaiskulttuuri ja buddhalaisuus yhdistävät naapurimaita.

Festivaalin järjestävä musiikki-instituutti Maailman musiikin keskus julkaisi Yat-Khan ensimmäisen kansainväliseen levitykseen päässeen albumin Yenisei-Punk vuonna 1995.

”Kuka tietää, miten uramme olisi käynyt ilman Maailman musiikin keskusta? He uskoivat musiikkiimme ja kutsuivat studioonsa. Aikarajoituksia ei ollut, saimme kokeilla rauhassa. Levyn erikoinen soundi juontuu studion erityisominaisuuksista. Suomalainen sauna vaikutti myös!” yhtyeen sielu, laulaja-kitaristi Albert Kuvezin muistelee.

”Maailman musiikin keskus markkinoi levyä tehokkaasti. Yenisei-Punk nousi toiseksi maailmanmusiikin Euroopan listalla.”

Yat-Kha on tehnyt 13 levyä. Tuvan perinteisten laulujen versioissa hevoset kiitävät loputtomilla aroilla, jurtan lämpö kutsuu paimenpoikaa ja yksinäinen mies kaipaa rakkautta.

”Vanhat laulut kertovat myös kapinoinnista alistamista ja riistoa vastaan. Omat kappaleemme ovat filosofisempia ja käsittelevät elämän tarkoitusta”, Led Zeppeliniä ja Beethovenia diggaava Kuvezin kertoo. Vanhoilta mestareilta kurkkulaulua oppinut muusikko asuu Tuvan pääkaupungissa Kyzylissä. 

Ari Rouvinen

Etnosoi! Helsingissä 6.–24.11. Yat-Kha Kulttuuriareena 
Gloriassa (Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki) perjantaina 9.11.

KUVAT © Seman Amanatov

DVD–TÄRPIT

Myrskyvaroitus

Ohiolainen öljynporaaja Curtis (Michael Shannon) on tavallinen perheenisä, joka alkaa nähdä ahdistavia unia suuresta pyörremyrskystä. Näkyynsä uskova mies käyttää kaikki varansa turvakellarin rakentamiseen, mihin lähimmäiset suhtautuvat hullutuksena. Arvoituksellinen, tarkasti näytelty draama etenee hiljaisen värisyttävästi, mutta onko siinä pointtia? Jos on, se liittynee ihmiskunnan vaikeuksiin kohdata ilmastonmuutoksen tapaisia käänteitä.
Jeff Nichols: Take Shelter – Kaukana kavala maailma (2012), Atlantic Film.

Samassa veneessä

John Steinbeck käsikirjoitti Alfred Hitchcockin sotatrillerin. Vihollisen torpedoimasta matkustajalaivasta pelastuneet britit ja amerikkalaiset ottavat veneeseensä epäilyttävän saksalaismiehen. Dramaturgisesti täysipainoisessa kansojen ja yhteiskuntaluokkien kohtaamisessa natsitkin ovat ihmisiä, mikä kiukutti sota-ajan kriitikoita. Hitchcock vilahtaa sanomalehden laihdutuslääkemainoksessa onnistuneen dieettinsä kunniaksi.
Alfred Hitchcock: Pelastusvene (Lifeboat, 1944), Future Film.

Monikulttuurisuutta

Serbiohjaaja Dusan Makavejev on itäeurooppalaisen elokuvan anarkistinen sooloilija. 1980-luvun alussa hän teki Ruotsissa menestyskome­dian turhautuneesta kotirouvasta, joka päätyy irrottelemaan jugoslavialaisten romanien klubille ja kokee romanssin. Vuoroin räväkän ja epätoivoisen kokonaisuuden elokuvataiteellisia sukulaisia ovat Ingmar Bergman ja Emir Kusturica.
Dusan Makavejev: Montenegro eli helmiä ja herjoja (1981), Future Film.

Lauri Lehtinen