UKKOLA

Nupu asialle

Pakina

Nyt kannattaa ruveta hakeutumaan sellaiseen puolueeseen, jonka tulevaisuus näyttää parhaalta. Kyseessä on tietysti kuntavaalien ainoa voittaja, Nupu, Nukkuvien puolue. Mikään muu puolue ei päässyt lähellekään Nupun menestystä. Kokoomus, demarit, keskusta ja pikkupuolueet menettivät tuhansittain äänestäjiään, ja perussuomalaiset suorastaan romahti eduskuntavaaleihin verrattuna. Kaikilla oli vaalitappioonsa sama ja ainoa selitys: äänestysprosentti jäi alhaiseksi ja meidän äänestäjämme kotiin.

Tosi on. Äänestämättä jätti nyt melkein 400 000 suomalaista enemmän kuin viime kuntavaaleissa ja lähes puoli miljoonaa enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Osa heistä oli ehkä ymmärtänyt väärin keskustan vaalilauseen ”On kotiin tulon aika”, mutta osalle kotiin jääminen oli tietoinen valinta.

Juuri tähän saumaan kannattaa Nupun seuraavassa vaalikampanjassa iskeä. Vaalitulos osoitti rohkaisevasti, että kansalaiset saadaan kyllä pysymään poissa uurnilta, kun teemat valitaan oikein. Tällä kerralla erinomaisesti toimivia äänestäjänpelättimiä oli kolme: kuntauudistus, joka vie päättäjät horisontin tuolle puolen, EU-vastaisuus, jolla ei ole mitään tekemistä kuntavaalien kanssa ja sote-uudistus, josta kukaan ei ymmärrä mitään. Kaikki nämä teemat kelpaavat nukkuvien puolueen teemoiksi myös seuraaviin vaaleihin, joskin on mahdollista, että osa äänestäjistä saattaa päästä näistä jotenkin kärryille neljässä vuodessa, jopa kiinnostua.

Varmuuden vuoksi tarvitaan muutamia uusia aiheita. Niitä on toki vielä aikaa kehitellä, mutta äkkipäätä tulee mieleen esimerkiksi haasteellinen koordinoitujen johtamisstandardien kehittäminen, jota ilman tuskin kokonaisvaltainen hallintohimmeleiden systemaattinen resurssiallokaatio uusissa kuntayhtymä- tai kotiseutumalleissa, puhumattakaan Paras-hankkeissa – herra paratkoon – voi ikinä tuottaa synergistä, itseohjautuvaa ja asiakaslähtöistä tilanneosaamista.

Tuolla vaalilauseella nukkuvien puolueen menestys on taattu ja jopa ehdoton enemmistö näyttää mahdolliselta. Silloin voidaan ruveta toteuttamaan pitkään toivottuja uudistuksia, kuten kesäajasta luopumista ja paksumpia patjoja kunnanvirastoihin. 

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

KUVA © Janne Tervamäki

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 44/1962
Presidentit Kekkonen ja de Gaulle Pariisin Elysée-palatsissa.

SK 44/1972
Kuopion talousihme vuori­neuvos Osmo P. Karttunen.

SK 44/1982
Presidentti Koivisto valtiovierailulla Islannissa.