Ukkola

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Nobel-putkessa

Suomeen on alkanut sadella Nobelin palkintoja siihen tahtiin, että nobelistimme ovat miehittäneet melkein kaikki tarjolla olevat palkintopallit. F.E. Sillanpää sai palkintonsa kirjallisuudesta, A.I. Virtanen kemiasta, Ragnar Granit lääketieteestä, Martti Ahtisaari rauhanteosta ja Bengt Holmström taloustieteestä. Enää siis puuttuu vain fysiikan Nobel, joten köyhän maamme vähäiset voimavarat on syytä keskittää sen saavuttamiseksi.

Tehokkain keino on se, että kun kaikesta muusta tieteestä ja opetuksesta leikataan, jätetään fysiikan leikkaukset tekemättä. Se on vaikeata näinä aikoina, mutta avuksi voidaan ottaa mielikuvitus ja tieteenalan omat saavutukset. Ei siis esimerkiksi viedä peruskoulujen ikkunaverhoja kirpputorille, vaan kierrätetään ne fysiikan tunneille opetusvälineiksi, sillä niitä hinkkaamalla saadaan aikaan staattista sähköä. Jos sillä voidaan paikata Suomen energiahuolto edes Olkiluoto III:n valmistumiseen saakka, kyllä saavutuksella jo kehtaa lähteä jonottamaan Nobelia.

Tutkimusta kannattaa keskittää myös fysiikan perusasioihin, koska se on halpaa. Lainsäädäntöön perehtynyt Sipilän hallitus voi esimerkiksi ehdottaa jotakin aivan uutta luonnonlakia, vaikkapa sotea. Se kuulostaa yhtä monimutkaiselta kuin ikiliikkuja, joten ehkä edes Nobel-komitea ei sitä ymmärrä, vaan myöntää sille varmuuden vuoksi fysiikan palkinnon. Jos sittemmin selviää, ettei uutta luonnonlakia ymmärrä kukaan muukaan, ainahan sen voi perua.

Houkutteleva kohde on myös aineen häviä­mättömyyden laki, jonka mukaan ainetta ei synny eikä katoa, vaikka se muuttaa muotoaan. Tätä ollaan jo kokeilemassa selvällä setelirahalla. Hallitus on sitä mieltä, että vaikka opetuksesta ensin leikataan miljoonia euroja ja sitten sitä pääomitetaan toisilla miljoonilla euroilla, raha ei häviä minnekään, vaan muuttaa vain muotoaan. Jos homma tosiaan pelaa noin, se on selvästi Nobelin arvoinen innovaatio.

Myös painovoimalain tutkiminen on halpaa, sillä siihen riittää pelkkä omena, kuten Isaac Newtonilla, joka keksi painovoiman, kun omena putosi hänen päähänsä. Jos suomalainen fyysikko onnistuu istumaan omenapuun alla saamatta omenaa päähänsä, hän voi ehkä todistaa Newtonin lain vääräksi. Eiköhän sekin sensaatio riitä Nobeliin. J

© Janne Tervamäki