kronikka

SK 42/1991  (18.10.1991)  Reijo Rutanen:  ”Ranskan kokoinen maa”
SK 42/1991 (18.10.1991) Reijo Rutanen: ”Ranskan kokoinen maa”

sk 25 vuotta sitten

Ranskan kokoinen maa

Ukraina on kaivosteollisuuden ja maatalouden suurvalta. Pinta-alaltaan se on suurempi kuin Ranska. Asukasluvultaan se on hieman Ranskaa pienempi. Se on YK:n täysjäsen, joka Neuvostoliiton vallankaap­pauksen jälkeen julistautui itsenäiseksi. Nyt ihmetellään, mitä se tarkoittaa.

---

Kun Neuvostoliiton reuna-alueet muutama vuosi sitten aloittivat itsenäistymisliikehdintänsä, useimmat vilkuilivat ennen muuta siihen, alkaako sama prosessi Ukrainassa.

Baltian, Moldavian tai Gruusian irtautuminen olisi ehkä ollut isku vanhalle imperiumille, mutta ei olisi sitä kaatanut. Ukraina on toinen juttu.

Ukraina on poikkeuksellisen hedelmällistä, ns. mustan mullan aluetta. Se on ollut Venäjän perinteinen vilja-aitta, jolta Neuvostoliitto sai lähes kolmanneksen lihasta ja voista, puolet vihannesöljystä ja kaksi kolmannesta sokerista.

Tasavalta on tuottanut raaka-aineita muille tasavalloille, saanut valmiita tuotteita takaisin. Ukrainassa on tärkeää sotateollisuutta ja ydinohjussiiloja, tiettävästi noin 200.

---

Krim on oma ongelmansa. Se siirrettiin vuonna 1954 ”sama mitä kenellekin kuuluu muodollisesti” -tunnelmissa osasta Venäjää osaksi Ukrainaa.

Tämän vuoden tammikuun 20. päivä pidetyssä kansanäänestyksessä enemmistö krimiläisistä kannatti autonomian­ palauttamista ja Krimin alistamista suoraan Moskovalle. Itsenäistymisjulistuksen jälkeen ”Tammikuun 20. päivän liike” on entistä pontevammin vaatinut Krimin irrottamista Ukrainasta ja uutta kansanäänestystä. J

Reijo Rutanen

Vuosikymmenet SK:ssa

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 42/1966

Pitäisikö kouluissa olla demokratiaa?

SK 42/1976

Ruotsin kuningasparin kuvia myytiin yksinoikeudella.

SK 42/1986

Onko Etelä-Afrikalla ydinase?