Ukkola

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Douppaamattomat

Laiskuus iski. En jaksanut ruveta vääntämään uutta tekstiä norjalaisista hiihtäjistä, kun muistelin, että kirjoitin heistä kaiken kirjoittamisen arvoisen jo 14 vuotta sitten, syksyllä 2002. Jotenkin näin se meni:

”Sanottakoon heti aluksi, että norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia. Kukaan ei ole käskenyt, mutta haluan silti puhdistaa heidän maineensa, sillä norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia.

Norjalaisten hiihtäjien douppaamattomuus johtuu siitä, että norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia, koska he ovat norjalaisia hiihtäjiä, jotka eivät käytä dopingia. Norjassa tiedetään tarkkaan, että muualla maailmassa, erityisesti Suomessa, käytetään dopingia. Tämän tiedon aiheuttama inho osoittaa selkeäs­ti, että Norjaan asti pahe ei ole edennyt, joten norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia.

Mikä heidät on sitten suojannut dopingin käytöltä? Syitä on monia. Tärkein niistä on se jo mainittu aksiooma, että norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia. Norja nimittäin sijaitsee Euroopan luoteisreunalla, jonne ulkoiset vaikutteet eivät hevin ehdi, ei doping eikä edes EU.

Mereltä ei tiedetä doping-aineita koskaan tulleen, paitsi Suomeen, eivätkä ne tännekään tule mereltä, vaan merentakaisilta lähialueilta. Norjassa sen sijaan on niin iso meri, että sen takana ei ole lähialueita. Jos kauempaa yritetään jotain tuoda, aineet happanevat matkalla. Tästä syystä norjalaiset hiihtäjät eivät käytä länsidopingia.

Idässä Norjaa suojelevat dopingilta Naton raja ja Köli-vuoristo, jonka ylitse on käytännössä mahdoton kuljettaa hemohessejä tai epoja. Ylhäällä vuorilla on niin kylmää, että mömmöt jäätyisivät, jos joku niitä yrittäisi tuoda. Siksi Norjaan ei ole päässyt myöskään itädopingia.

Norjalaiset hiihtäjät ovat moneen kertaan vakuuttaneet olevansa totaalisen kyllästyneitä koko doping-keskusteluun ja epäilyihin. Jokainen ymmärtää, että kun hiihtäjä on kiireestä kantapäähän totaalisen täynnä doping-keskustelua, häneen ei edes teoriassa voi mahtua enää pisaraakaan dopingia.

Jotta asia tulisi selväksi, todettakoon lopuksi, että norjalaiset hiihtäjät eivät käytä dopingia, koska se ei kuulu heidän tapoihinsa eivätkä he siitä tykkää, joten heitä ei voi syyttää dopingin käytöstä.” J

© Janne Tervamäki