UKKOLA

Apua Amerikkaan

Pakina

Saattaa olla, että vielä tällä viikolla Yhdysvallat välttyy konkurssilta ja saa jostakin lainaa kulujensa peittämiseksi. Sen maksukyvyttömyys näyttää kuitenkin niin huolestuttavalta, että ennen pitkää lienee edessä bankrotti ja pakkohuutokauppa. Maassahan jouduttiin rahapulan takia lopettamaan melkein kaikki julkinen toiminta ja sulkemaan kansalliset nähtävyydet, kuten Vapauden patsas ja Grand Canyon. Luultavasti myös Niagaran putoukset olisi pysäytetty, ellei Kanada rahoittaisi niitä Yhdysvaltain lisäksi.

Kriisin vakavuutta ehkä selventää vertailu Suomeen. Jos me ajautuisimme yhtä syvälle, meillä vedettäisiin Havis Amandalle säkki päähän, suljettaisiin Helvetinkolu ja lakkautettaisiin puoluetuki viikoksi. Jos ja kun Amerikka ajautuu konkurssiin, myös meidän täällä Euroopassa ja Suomessa on pakko varautua hätäapuun. Portugali, Kreikka, Kypros, Saksan pankit ja muut lähiköyhät on jo suurimmaksi osaksi maksettu, joten voimia riittää USA:n pelastamiseen.

Kun Suomi näki nälkää sodan jälkeen, saimme hätäapuna laivalasteittain amerikanläskiä, jonka varassa päästiin lihomisen alkuun. Nyt on aika maksaa sekin velka takaisin, niin kuin me aina maksamme velkamme. Läskeistämme meidän ei tarvitse luopua, koska niitä ei enää nykyisin pidetä terveellisinä, mutta sen sijaan Suomessa on sitä, mistä Amerikan kriisissä on kysymys: sosiaali- ja terveyspalveluja. Suurella vaivalla on saatu melkein valmiiksi sote-paketti, johon kukaan ei ole tyytyväinen. Se voidaan vallan hyvin rahdata avustuksena Amerikan hätää kärsiville. Tarvittaessa mukaan voidaan laittaa kuntauudistus ja pari ministeriä konsulenteiksi.

Amerikan tulevan pakkohuutokaupan varalta muutama varoituksen sana on paikallaan: ei pidä innostua liikaa. Yhdysvaltain 50 osavaltiosta riittää pari kappaletta kullekin EU-maalle – ehkä ei sitäkään, koska todennäköisesti arabit huutavat itselleen ainakin pari islamilaisinta osavaltiota, Al Askan ja Al Abaman. Pienenä maana Suomen ei kannata lähteä huutelemaan enempää kuin yhtä kohdetta, eikä sitäkään parhaiden joukosta. Meille riittää jompikumpi suomenkielisistä osavaltioista: Minne Sota tai Maine. 

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

KUVA © Janne Tervamäki

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 42/1963
Königstedtin kartano avasi ovensa.

SK 42/1973
Tanskalaisten suosikki, muoti-suunnittelija Vuokko Nurmesniemi.

SK 42/1983
Ratkaistaanko Helsingissä Euroopan tulevaisuus?