Uutisviikko

raha

Nokia ostoksille

Verkkoyhtiö NSN pyrkii kasvattamaan markkinaosuuttaan.

Nokia järjestää ensi tiistaina 22. lokakuuta Abu Dhabissa tapahtuman, jossa yhtiö esittelee todennäköisesti uuden kuuden tuuman näytöllä varustetun Lumia 1520 -älypuhelimen sekä uusia peruspuhelimia. Markkinoilla liikkuu myös huhuja, että yhtiö olisi saanut valmiiksi pitkään suunnitteilla olleen Windows-tabletin.

Silti Nokian matkapuhelinbisnes on pahasti jumissa. Microsoft-kauppa sinetöidään lopullisesti marraskuun 19. päivänä järjestettävässä yhtiökokouksessa, joten uusi isäntä pääsee määrittelemään suuntaviivoja käytännössä vasta ensi vuoden puolella.

Jäljelle jäävä tynkä-Nokia sen sijaan rakentaa uutta elämäänsä kovaa vauhtia. Sen merkittävin osa on verkkoyhtiö Nokia Solutions and Networks eli NSN, joka muodostaa 90 prosenttia liikevaihdosta ja henkilöstöstä. NSN:ssä on 50 500 työntekijää, joista 5 900 työskentelee Suomessa. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa tietoliikenneverkoissa käytettäviä laitteita ja ohjelmistoja.

NSN perustettiin 2007 Nokian ja Siemensin yhteisyrityksenä, mutta Nokia osti Siemensin ulos hyvissä ajoin ennen matkapuhelinten myyntiä Microsoftille. NSN:ssä aloitettiin jo 2011 ankara saneeraus, jonka aikana työntekijämäärä on supistunut neljänneksellä. Nyt yhtiö on iskussa, ja tuotekehitykseen on palkattu kaikessa hiljaisuudessa yli uutta 350 työntekijää. Määrän uskotaan nousevan vuoden loppuun mennessä 400:aan.

NSN KESKITTYY erityisesti neljännen sukupolven matkapuhelinteknologiaan, ja se on niin sanotuissa LTE-verkoissa maailman toiseksi suurin toimittaja ruotsalaisen Ericssonin jälkeen.

NSN on saanut viime aikoina suuria tilauksia Aasiasta, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Amerikasta. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa yhtiön on kuitenkin vallattava markkinaosuuksia pärjätäkseen kilpailussa.

Nokia kirjaa matkapuhelinten myynnistä 3,2 miljardin myyntivoiton, joten NSN voi ryhtyä parantelemaan asemiaan yritysostoilla. Markkinoilla uskotaan, että se on kiinnostunut ranskalaisesta kilpailijastaan Alcatel-Lucentista tai ainakin sen langattomista liiketoiminnoista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupoista käytiin alustavia keskusteluja jo viime vuonna. Kauppa nostaisi NSN:n markkinaosuuden langattomissa verkoissa nykyisestä 18 prosentista yli 30:een.

Jos neuvotteluissa päästään eteenpäin, kaupat tehdään todennäköisesti aikaisintaan ensi keväänä, sillä molemmissa yrityksissä on meneillään monenlaisia sisäisiä järjestelyjä.

Alcatel-Lucentia pannaan kovaa vauhtia myyntikuntoon. Yhtiössä alkaa saneeraus, jolla tavoitellaan jopa miljardin euron säästöjä. Se aikoo irtisanoa 10 000–15 000 työntekijää kannattavuutensa parantamiseksi. Ranskan hallitus saattaa kuitenkin puuttua peliin, sillä se omistaa 3,6 prosenttia yhtiöstä. Presidentti François Hollande pyysi jo viime viikolla yhtiötä supistamaan irtisanottavien määrää.

Alcatel-Lucent syntyi 2006, kun Alcatel ja yhdysvaltalainen Lucent Technologies yhdistyivät. Yhtiö ei ole kuitenkaan löytänyt riittävästi tilaa ruotsalaisen Ericssonin, kiinalaisen Huawein ja NSN:n hallitsemilta markkinoilta, ja se on tehnyt tähän mennessä jo kymmenen miljardin dollarin tappiot.

Alcatelin tulos oli viime vuonna 1,2 miljardia euroa miinuksella. Tämän vuoden tilanne näyttää vielä synkemmältä. 

Teppo Tiilikainen

KUVA © JANNE TERVAMÄKI

jälkiruokanen

1Monella meni aamukahvi väärään kurkkuun pyhäaamun lehteä lukiessa: Kreikan tilastotointa selvittänyt huippuasiantuntija Heli Jeskanen-Sundström, Tilastokeskuksen ex-pääjohtaja kirjoitti, että Kreikan poliitikot haluavat yhä ”käsitellä” tilastoja kansallisen edun nimissä (HS 6.10.). Tämän kertominen oli suuri palvelus koko EU:lle. Toivottavasti Bryssel havahtui. Kreikka jäi kiinni valheista 2010 ja turvautui euroalueen kumppaneiden rahalliseen apuun. EU, EKP ja IMF edellyttivät tilastotoimen uudistamista poliittisesti riippumattomaksi, laadukkaaksi toiminnaksi. Kreikkalaisilla poliitikoilla on eri käsitys.

2Tilastojen vääristely isänmaan nimissä tarkoittaa, että Kreikka tavoittelee omaa etua valheita levittämällä, muita eurooppalaisia hyväksi käyttämällä, siis petoksella. Totuuteen pyrkivä Kreikan tilastoviraston pääjohtaja on joutunut vainotuksi ja poliitikot sotkeutuvat myös häntä vastaan nostettuun oikeusprosessiin. Tämä kaikki vahvistaa, ettei Kreikkaa olisi koskaan pitänyt hyväksyä euroalueeseen. Kreikan hallituksen on vastattava, miksi se ei puolusta tilastovirastoaan. EU:n on puututtava heti ja ankarasti rikolliseen toimintaan. 

nimmari

tapani.ruokanen@otavamedia.fi