kohtaamiset

vappu kaarenoja

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

media

Olemme tasa-arvoisia

Käynnissä oleva Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailu olisi voinut olla historiallinen Hillary Clintonin takia. Ensimmäistä kertaa presidentti-instituution yli 200-vuotisen historian aikana kisassa on loppusuoralla nainen.

Mutta kävi niin, että naisen lisäksi loppusuoralle pääsi mies, joka on ilmoittanut voivansa tehdä naisille mitä tahansa. Esimerkiksi ”tarttua heitä pillusta”.

Vaalikampailusta tulikin historiallinen siksi, että siitä kirjoittavat toimittajat ovat voineet panna samaan otsikkoon sanat ”presidenttiehdokas” ja ”pillu”.

Donald Trumpin tytär Ivanka – vaalikampanjan keskeinen hahmo, isänsä mukaan ”a piece of ass”  – meni vielä julistamaan, että kenen tahansa naisen tärkein työ on olla äiti.

Vaikka Yhdysvalloissa tasa-arvokeskustelu on alkeellista, sentään Suomessa ”naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia”. Yhdenvertaisuus on kirjoitettu hallitusohjelmaan, joten tasa-arvo-ongelmia ei ole.

On korkeintaan ”perheen sisäisiä asioita”. Sellainen on esimerkiksi kotihoidontuki, kuten ulkoministeri Timo Soini (ps) blogissaan (3.10.) määrittelee. Soinin mukaan ei ole yhteiskunnan asia huolestua siitä, että yhteiskunnan maksaman tuen käyttäjistä yli 90 prosenttia on naisia.

(Homojen adoptio-oikeus ei sen sijaan ole soinilaisittain perheen sisäinen asia. Missään ohjelmissa ei edes lue, että mies ja mies olisivat samalla tavalla tasa-arvoisia kuin nainen ja mies ovat.)

Tasa-arvon voi lukea myös lehdistä. Suomen suurimman päivälehden pääkirjoitusaukeamalla (HS 1.10.) lehden toimituspäällikkö kertoo, että lapsi soittaa aina mieluummin äidille kuin isälle. Tarvittaessa vaikka kolmekymmentä kertaa päivässä, jutun nettiotsikon mukaan ”hyvästä syystä”.

Jatkuva soittelu saattaa tietysti häiritä äidin työntekoa, mutta entäs sitten. Äitikin voi yltää vaikka minkälaisiin urasaavutuksiin, vaikka Viron presidentiksi. Kersti Kaljulaid on Iltalehden lööpin (8.10.) mukaan Neljän lapsen tavisäiti.

Sama lehti iloitsee fitness-urheilija Katja Pajun yllätysraskaudesta ja kirjoittaa: ”Tuleva äiti toivotettiin yllättävien uutisten jälkeen edelleen tervetulleeksi uuteen työhönsä.” (7.10.)

Paju ei saanutkaan potkuja! Ottakaa jenkit tästä mallia. J

Uusimmat