Ukkola

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Ilmojen halki ja poikki

Hirmuinen vilske on taas käynyt pienen Suomen ystävällisen ilmatilan rajamaastossa, jota on loukattu ainakin kaksi kertaa peräkkäin saman päivän aikana. Kukaan ei vain tunnu oikein tietävän, miksi näin on käynyt. Syyksi on veikkailtu muun muassa Suomen ja Amerikan välillä allekirjoitettua yya-sopimusta, josta mustasukkainen ex-yya:mme ei oikein tykkää, vaan häiriköi hävittäjillä, vaikka lähestymiskielto on päällä.

Toinen selitys on se, että Venäjä oli saattelemassa Iskander-ohjuksiaan turvallisen matkan päähän Suomen lähialueilta Kaliningradiin, ja tämän ylileveän kuljetuksen aikana saattoväki lipsahti vähän pientareen puolelle.

Ennen kuin lopullinen totuus selviää ja julkistetaan, tilaa riittää myös muille teorioille. On esimerkiksi mahdollista, että yksi Suhoi-hävittäjä yksinkertaisesti vain eksyi hetkeksi väärään ilmatilaan ja toinen tuli sen imussa ajopuun tapaan. Tuollainen vahinko saattaa sattua kokeneellekin lentäjä-ässälle, saati sitten ilman transponderia lentelevälle Suhoi-suharille, koska hävittäjäkoneen peräimu on vastustamaton varsinkin silloin, jos suihkumoottorin turboahdin on unohtunut imuasentoon. Ilmatilan loukkauksia saattavat johtua myös lintujen muutosta, joka juuri näihin aikoihin vuodesta on kiivaimmillaan. Jospa parvi uhanalaisia lumikurkia on ollut matkalla etelään Vladimir Putinin vanavedessä ja Suhoit ovat innostuneet seuraamaan kurkiauraa puhtaasti luonnonsuojelullisista syistä. Muuttolintujahan eivät mitkään ihmisten rajat tietenkään koske.

Jopa sää on saattanut vaikuttaa asiaan. Tapahtuma-aikana taisi puhallella navakka pohjoistuuli, jonka voimasta Suomen ilmatilan raja on saattanut paikoitellen lepattaa normaalia etelämpänä. Silloinhan se helposti joutuu ylitetyksi omasta syystään, vaikka ohikulkijat lentäisivät normaalia reittiään viivasuorasti idästä länteen. Ennakkotapaus­ ­samantapaisesta sattumuksesta on muistaakseni Käkisalmen käräjiltä ennen sotia. Siellä muuan junan alle jäänyt hevosmies vapautettiin varomattomuussyytteistä, koska syytetty onnistui vakuuttamaan oikeuden siitä, että juna ikään kuin koukkasi juuri viattoman hevosmiehen kohdalla. J

© Janne Tervamäki