MATTI SIMULA

matti.simula@otavamedia.fi

◼	Niinistö. Ei jaksa.
Niinistö. Ei jaksa.

POLKOM

Ville otti ritolat

Vihreiltä loppui energia kesken hallitustaipaleen. Ville Niinistön väki otti ritolat ja siirtyi oppositioon vajaa vuosi ennen eduskuntavaaleja. Vihreät teki saman tempun myös 2002.

Vihreillä on taipumus mennä hapoille kolmen hallitusvuoden jälkeen. Kannattaisikohan puolueen lähteä tavoittelemaan paluuta kolmivuotisiin vaalikausiin.

EROAVA ympäristöministeri kauhisteli lähtöloitsunaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Hän näki venäläisen Rosatomin teknologiaan ja osarahoitukseen perustuvassa hankkeessa ”suomettumisen henkeä”, joka asettaa Suomen ”hyvin suojattomaan asemaan” (Financial Times 17.9.).

PRESIDENTTI Sauli Niinistö ja pääministeri Alexander Stubb (kok) torjuivat suomettumispuheet. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mielestä ”Ville Niinistön ulostulo oli varmaan viimeaikaisista ulostuloista kaikkein pahin pohjanoteeraus ja rimanalitus” (Yle 18.9.). Demariryhmyri Jouni Backman syytti miestä ”vähemmän isänmaallisesta toiminnasta” (Ylen A-studio 17.9.).

Ville Niinistön toisinajattelu teilattiin suomettumisen hengessä!

SKOTIT pysyvät kuningattaren helmoissa. Itsenäistä Ahvenanmaata tavoittelevan Ålands Framtid -puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson oli seuraamassa Skotlannin kansanäänestystä.

Jonssonin kannattaisi ajaa itsenäisyyden sijasta liittymistä länsinaapuriin. Ahvenanmaata ja Ruotsia yhdistää paitsi kieli myös se, että molemmat ovat demilitarisoituja alueita.

TIMO SOINI on pauhannut vuosia kehitysapua vastaan. Hänestä apu valuu kansojaan sortavien gepardihattuisten diktaattorien luxuselämään.

Persupomo saa yllättävää tukea. Presidentti Tarja Halosen ex-lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk myöntää, että hänen oli ”vaikea suhtautua neutraalisti Kongon demokraattisen tasavallan presidenttiin Joseph Kabilaan, joka kalliissa asuissaan ja krokotiilinnahkakengissään tuli pyytämään rahaa ja sijoituksia köyhälle maalleen”. (Pirjo Houni, Maria Romantschuk: Ei, rouva presidentti, Otava 2014)

Match made in heaven! J

:-) Vihreät jämerästi oppositioon: äänesti tyhjää välikysymys-äänestyksessä.