kohtaamiset

PASI KIVIOJA

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja SK:n Mediaansekaantuja-blogisti.

MEDIA

Estonian opetukset

Autolautta Estonian uppoamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta sunnuntaina 28. syyskuuta. Osa tiedotusvälineistä aloitti tragedian muistelun jo elokuussa. Pelastetut, pelastajat ja omaiset ovat kerranneet karmean yön tapahtumia, mutta media vaikenee roolistaan katastrofin hoidossa.

Se on turhaa häveliäisyyttä, sillä suomalaisella ja ulkomaisella medialla oli keskeinen rooli tiedon kokoajana ja välittäjänä kaoottisessa tapahtumassa aikana ennen sosiaalista mediaa. Pentti Raittilan tutkimuksen Uutinen Estonia (1996) mukaan jopa pelastusviranomaiset luottivat viestinnässään pitkälti siihen, että tiedotusvälineet hoitavat heidän puolestaan onnettomuutta koskevan informaation kokoamisen ja jakamisen yleisölle.

ESTONIASTA TULI kulmapaalu suomalaisessa kriisiuutisoinnissa, jossa lehdistön toimintatavat hakivat vielä muotojaan. Raittilan mukaan osa toimittajista halusi kuvata peittämättömiä vainajia, osa taas turvautui kyseenalaisiin tiedonhankintakeinoihin. Ulkomaisilla toimittajilla oli eri säännöt. Sairaalaan mentiin takaovista ja tekeydyttiin uh­rien omaisiksi, pelastetuiksi tai turvamiehiksi.

Oppiko media Estoniasta jotakin?

Ilta-Sanomien Juha Niemi oli ensimmäisten toimitukseen hälytettyjen joukossa 20 vuotta sitten. Niemen mukaan Estoniasta alkoi rajojen miettiminen – uutisoinnin tyylilajia on sittemmin pohdittu vastaavissa tapauksissa koko ajan enemmän. Kun draamaa riittää muutenkin, ei tarvitse ottaa kaikkia värikyniä käyttöön.

Keskustelu surutaloon soittamisesta käynnistyi Estonian jälkeen. Isompia linjauksia asiassa tehtiin Niemen mukaan vasta myöhemmin, mutta Esto­nian ansiosta media alkoi pohtia suhdettaan uhrien omaisiin. Eettinen pohdinta jatkui, kun Estoniaa seurasivat kouluampumiset, Myyrmanni, Konginkangas ja Aasian tsunami.

ONNETTOMUUS OPETTI iltapäivälehdille myös jättiuutisten hoitamisen kaavan.

”Estonia muutti meillä lopullisesti sen, mikä on paljon. Siinä ajateltiin lukijaa. Kyllä tuommoisesta haluaa lukea loputtomasti. Sittemmin on opittu luomaan jättiläismäisiä paketteja pienemmistäkin uutistapahtumista.” J

Uusimmat