Uutisviikko

◼	Polttopuun kerääjiä ­Papua-Uudessa-Guineassa.
Polttopuun kerääjiä ­Papua-Uudessa-Guineassa.

Tiede

Ulos Afrikasta jo aiemmin

Ihmiskunta oli viimeksi yhtä populaatiota 200 000 vuotta sitten.

Ihminen kehittyi Afrikassa ja levisi sieltä kaikille mantereille. Siitä miten lähtö ulos Afrikasta tapahtui, on kaksi kilpailevaa näkemystä.

Ensimmäisen mukaan kaikki nyt Afrikan ulkopuolella elävät kansat ovat peräisin yhdestä muuttoaallosta 40 000–80 000 vuotta sitten. Toisen hypoteesin mukaan Afrikasta lähti useampia muuttoaaltoja, joista ensimmäinen olisi tapahtunut jo 120 000–130 000 vuotta sitten. Näiden todennäköisesti Arabian niemimaan etelärantoja kulkeneiden muuttajien jälkeläisiä olisivat Australian aboriginaalit. Suurin osa eurooppalaisista ja aasialaisista olisi tämän mallin mukaan seuraavan, Levantin kautta kulkeneen muuttoaallon jälkeläisiä.

Nyt kolme Nature-lehdessä julkaistua ennennäkemättömän laajaa geenitutkimusta viittaavat siihen, että Afrikasta tultiin ulos monta kertaa.

Harvardin yliopiston David Reichin tutkimuksen mukaan kaikkien nyt elävien ihmisten esi-isien populaatio alkoi eriytyä eri populaatioiksi jo ainakin 200 000 vuotta sitten. Sen jälkeen uusien mutaatioiden ilmaantumistahti Afrikan jättäneiden heimojen parissa kiihtyi viidellä prosentilla, ilmeisesti nopeamman lisääntymisen takia.

Kööpenhaminan yliopiston Eske Willerslevin tutkimus osoitti, että Papua-Uuden-Guinean sekä Australian aboriginaalit erosivat euraasialaisista väestöistä 51 000–72 000 vuotta sitten. He myös risteytyivät denisovanihmisen ja jonkin tuntemattoman ihmislajin kanssa.

Viron biokeskuksen Luca Paganin tutkimus Papuan asukkaista taas osoitti, että näiden esivanhempiin kuului populaatio, joka erkaantui afrikkalaisista aiemmin kuin euraasialaiset.

Tutkimus vahvistaa käsitystä muuttoaallosta Afrikasta Papua-Uuteen-Guineaan jo 120 000 vuotta sitten. J

MArko Hamilo

◼	Abu al-Adnani loi Isisin propagandakoneiston.
Abu al-Adnani loi Isisin propagandakoneiston.

Ulkomaat

Digiaseet puhuvat

Isis kiihdyttää sissisotaa verkossa.

Taistelut Isisiä vastaan kiihtyvät Syyrian tuli­tauon päätyttyä. Täsmäiskujen pääkohteina ovat Isisin johtohenkilöt, joita Yhdysvallat on ilmoittanut tappaneensa Syyriassa ja Irakissa tänä vuonna yli 120.

Uusimpiin tapettuihin kuuluvat Isisin propagandakoneiston kehittäjä Abu al-Adnani ja viestintäjohtaja Wa’il al-Fayad. He kuuluivat ydinjoukkoon, jonka ansiosta Isisiä voi kutsua sekä terroristijärjestöksi että tehokkaaksi kansainväliseksi viestintäorganisaatioksi.

Heidän surmistaan toivotaan vakavaa takaiskua järjestön kyvylle ylläpitää sosiaalisen me­dian kanavia, jotka ovat sille elintärkeitä. Isis on kuitenkin lisännyt toimintaansa digimaail­massa, jossa se voi tehokkaasti väistellä uusia osumia.

”Virtuaalikalifaatti” koostuu yhtenäisiä malleja käyttävästä viestintäverkostosta, joka ulottuu kaikkialle, missä Isis on läsnä. Se myös kehittää koko ajan kykyjään: hiljattain Isis esitti ensi kertaa kameralennokilla kuvatun ­itsemurhaiskun. J

Hannu Pesonen