Uutisviikko

matti simula

matti.simula@otavamedia.fi

◼	Berner. ­Finavia – moraali ­uusiokäytössä?
Berner. ­Finavia – moraali ­uusiokäytössä?

polkom

Rallila Innovations

Gallup-alhossa kipuilevilla kokkareilla on yksi ilonaihe. Onnekseen he hävisivät eduskuntavaalien alla järjestetyn huutokaupan: Anne Berner lähti kokkarien sijasta kepun ehdokkaaksi.

Berner teki kai valintansa aatteenpalosta.

Se aate taisi olla vallanhalu: Kepupomo Juha Sipilän epäillään luvanneen perheyhtiö Vallila Interiorsin pääomistajalle takuuvarman ministerinsalkun. Kokkareilla oli tarjota enintään riviedustajan jakkara istuntosalin perältä, jonkun epämääräisen juipin viereltä.

Berneristä tuli liikenne- ja viestintäministeri. Vauhtirouva räväytti vihreät päälle samanaikaisesti kaikkiin liikennevalotolppiin.

Alkoi berneleellinen ralli.

Tarkoituksena on uudistaa jämähtänyt liikennepolitiikka kertalaakista.

Bernerin innovoima joku liikennekaari tarkoittaa muun muassa valtion omistamien teiden, raiteiden ja vesiväylien yhtiöittämistä.

Siitäpä vasemmisto-oppositio pillastui. Sehän pillastuu kaikesta, mihin liittyy sana ”yhtiö”.

Ministeri ajoi myös taksilupakäytännön merkittävää lieventämistä kuin käärmettä liikennekaaripyssyyn. Siitä pillastuivat persut.

Hallitus löysi taksisovun, mutta persujen rakkaus sääntelyyn ei yllättänyt. Taksiyrittäjistä 90 prosenttia äänestää persuja. Loput 10 prossaa ei äänestä ollenkaan: ”Mikään ei kuitenkaan muutu. Ainakaan vilkunkäyttö ei lisäänny.”

Berner juttelee joskus höpöjä kuin autokauppias, joka yrittää kehua tarroilla kasaan liimattua Talbot Horizonia (vm. 1982) näppäräksi menopeliksi.

Se tuli ilmi, kun Berner puolusti MTV:n haastattelussa Finavia-ratkaisujaan. Tuomas Enbuske äimisteli, että lentokenttiä ylläpitävän valtionyhtiön käyttämä, Bernerille tuttu tilintarkastusfirma sekä Finavian johto ovat pääsemässä kuin koira veräjästä aiheutettuaan veronmaksajille 34 miltsin vahingot.

Ministerin mukaan niin ei käy. Hän vertasi tilannetta siihen, että kortiton kuski kärähtäisi ylinopeudesta ja poliisi antaisi sakot myös matkustajille.

Mikä kuski? Mikä matkustaja? Gäh??? J

karikatyyrit vesa lehtimäki

Kuvat © lehtikuva

:-) Sveitsiläissukuisen Bernerin selityksissä on aukkoja kuin emmental-juustossa.