kohtaamiset

jari lindholm

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

media

Pottakuvani on minun

Tätä osattiin odottaa: 18-vuotias itävaltalaisnainen on haastanut vanhempansa oikeuteen, kun nämä eivät suostuneet poistamaan satoja tyttärestään ottamiaan lapsuuskuvia, joita olivat jakaneet sosiaalisessa mediassa vuosien varrella.

Naisen mielestä kuvat loukkasivat hänen yksityisyyttään. ”He eivät välittäneet, istuinko vessassa tai makasinko alasti pinnasängyssä”, hän sanoi Heute-lehden haastattelussa.

Brittiläisen Parent Zone -firman kyselyssä selvisi viime vuonna, että vanhemmat lataavat nettiin lapsestaan ennen tämän viidettä ikävuotta keskimäärin 973 valokuvaa.

Lisäksi 39 prosenttia vastanneista uskoi virheellisesti, ettei Facebookilla ole oikeutta käyttää kuvia edelleen.

Oma some-kuplani on täynnä viestinnän veteraaneja, jotka työkseen pohtivat yksityisyyteen liittyviä kysymyksiä.

Silti useimmilla ei ole pienintäkään ongelmaa jakaa Facebookissa lapsistaan kuvia, joita voi periaatteessa katsella ja kopioida kuka tahansa.

Ilmeisesti jopa ammattilaisten on vaikea ymmärtää, että globaali verkkopalvelu ei ole yksityinen perhealbumi. Vaikka suloinen kuva pikku-Jessestä futispokaali kainalossa voi olla ottajan omaisuutta, käyttöoikeus on jättikorporaatiolla, jonka algoritmit tulevaisuudessa saattavat linkittää Jessen kasvot aivan uusiin asiayhteyksiin.

Eikä kovin kaukana ole sekään synkkä yö, kun joku huvikseen hakkeroi salasanamme ja myy Facebook-seinämme kuvineen päivineen eniten tarjoavalle.

Brittitutkimuksessa neljännes vanhemmista tunnusti, ettei ollut koskaan kysynyt lapsiltaan lupaa kuvien julkaisemiseen. Kolmannes paljasti, että lupaa kysyttäessä lapsi oli estänyt kuvan lataamisen.

Tässä juuri on ongelman ydin: vaikka yksikään nakukuva ei päätyisi pedofiilirinkiin, aikuiset tekevät jälkikasvunsa tulevaisuudelle suunnatonta vahinkoa viemällä heiltä omin luvin oikeuden digitaaliseen anonymiteettiin.

Ihannemaailmassa lapset saisivat sopivassa iässä itse päättää, missä ja milloin heidän kasvonsa näytetään. Koska harvat vanhemmat malttavat sitä hetkeä odottaa, on hyvä, että pelisääntöjä haetaan oikeudesta. Lakiahan aikuiset sentään vielä kunnioittavat. J

Uusimmat