pääkirjoitus

Hyötyä ja yleistä hyötyä

Mitä yhteistä on Vaalan palvelukotisäätiöllä ja VVO:lla? Eipä juuri muuta kuin se, että ne ovat sattumalta aakkosissa peräkkäin Asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen (ARA) listalla, jossa ovat sen yleishyödylliseksi nimeämät asuntoyhteisöt.

Yleishyödyllisyys tarkoittaa tuloverolain mukaan muun muassa sitä, että yhteisö ei saa tuottaa toiminnallaan siihen osallisille taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena tai kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.

Yleishyödylliset yhteisöt eivät tavoittele tuloja taloudellisen edun vuoksi vaan voidakseen rahoittaa yleishyödyllistä toimintaansa.

Eikä Vaalan palvelukotisäätiöllä olisikaan erityisiä mahdollisuuksia jakaa osinkoja tai tuottaa taloudellista etua omistajalleen. Se ylläpitää 17 asunnon vanhusten palvelutaloa, jonka asukkaat valitaan sosiaalisin perustein.

VVO-konserni sen sijaan on Suomen suurin yksityinen vuokran­antaja, jolla on yli 40 000 vuokra-asuntoa. VVO on kovan rahan asuntorakennuttaja ja vuokranantaja, mutta myös yleishyödyllinen asuntoyhteisö.

Tällä hetkellä sen asunnoista noin 5 000 on valtion tukemia ja konsernin yleishyödylliseksi luokiteltujen yhtiöiden omistamia. VVO myi viime vuonna 8 600 sellaista asuntoa Y-säätiölle 75 miljoonalla eurolla.

Tällä viikolla VVO jakaa tuosta kauppasummasta 66,6 miljoonaa euroa lisäosinkoa pääomanpalautuksena omistajilleen. Omistajien enemmistö on yleishyödyllisiksi luokiteltuja ay-liikkeen järjestöjä. Niistä suurimpia ovat Metalliliitto, JHL, Pro, OAJ ja PAM. Ne saavat 5–6,5 miljoonan euron potin kukin.

Katsotaanpa tarkemmin tällaista yleishyödyllistä toimintaa. Valtio on tukenut ensin asuntojen rakentamista ja sitten niissä alati kallistunutta asumista vuokratuella.

Vuokrataso esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ollut lähes kovan rahan asuntojen luokkaa. Joka tapauksessa vuokrat ovat olleet korkeampia kuin kaupunkien omilla vuokrataloyhtiöillä.

Nyt kun asunnot myydään, ay-omistajat kuittaavat myynnistä miljoonia, joista ne yleishyödyllisinä yhteisöinä eivät maksa veroa. Tämän kertaerän lisäksi VVO maksaa ay-järjestöille vuosittain liiketoiminnan tuloksesta hyvää osinkoa, jonka ne saavat pääsääntöisesti verottomana.

Jos porvari välttelee veronmaksua, on huuto ay-liikkeessä kova ja usein aiheellinen. Kun ay-liike välttyy verolta, sieltä ei kuulu pihaustakaan, vaikka aihetta olisi.

Kaikkien taitavien veronvälttelijöiden vakiovastaus on, että lakia on noudatettu. VVO:n järjestelyn laillisuuskin on varmasti varmistettu.

Moraalista tarkastelua tällainen yleishyödyllisyyden sovellus ei kestä. Se on ay-liikkeen hyvä muistaa, kun seuraavan kerran tekee mieli ampua täyslaidallinen osingoista. J

Ville Pernaa


Jos porvari välttelee veronmaksua, on huuto ay-liikkeessä kova ja usein aiheellinen. Kun ay-liike vältty  verolta, sieltä ei kuulu pihaustakaan, vaikka aihetta olisi.