kohtaamiset

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja SK:n Mediaansekaantuja-blogisti.

media

Salonkikelpoinen anarkisti

Päivystäväksi anarkistiksi itsensä brändännyt ­Suvi Auvinen on totuttu näkemään mediassa hymyilevänä ja siististi laittautuneena helminauhat kaulassaan. Auvinen keskustelee sivistyneesti mutta hyökkää puheissaan poliisia ja hallitusta vastaan.

Auvinen pyörittää blogia Imagessa ja hänellä on ollut myös ohjelma Radio Helsingissä. Muun muassa Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Turun ylioppilaslehti ovat tehneet hänestä isot henkilökuvat. Hän on säännöllinen vieras televisio- ja radio-ohjelmissa erityisesti Ylen kanavilla.

Viime viikolla Auvinen oli istutettu Ylen A-studioon poliisitarkastajan kanssa. Aiheena oli poliisin voimankäyttö ja luvattoman rap-konsertin hajottaminen Helsingissä elokuussa. Auvinen ja osa paikalla olleista aktivisteista piti poliisin voimankäyttöä ylimitoitettuna.

”Mua on osoitettu FN 303 -aseella useammankin kerran”, Auvinen valitteli. ”Meillä on kuitenkin demokraattinen yhteiskunta, jossa on oikeus osoittaa mieltä. Yhtäkkiä sinne onkin alkanut ilmestyä raskasta aseistusta kadulle, niin kyllähän se pelottaa.”

Että Suomen yhteiskuntajärjestelmää ja edustuksellista demokratiaa voimakeinoin vastustavaa anarkistia nyt pelottaa, kun vastassa ei olekaan enää lippalakkinen konstaapeli Reinikainen vaan mellakka­varusteinen joukkojenhallintayksikkö? Poliisi on siellä aseistettuna juuri ääriryhmien hihhuloinnin takia. Hyvä, jos pelottaa.

Auvinen kertoo Turun ylioppilaslehdessä halua­vansa kiillottaa suomalaisen anarkismin brändiä. Auvisen mukaan anarkismin täytyy näyttäytyä uhkaavana, mutta hän itse on kaikkea muuta. Hän on tehnyt anarkismista salonkikelpoisen. Nyt ihmiset vihdoin kuuntelevat häntä.

Hymyilevä Auvinen on ilmoittanut tavoittelevansa vallankumousta ja pitävänsä poliisia vihollisena. Vuonna 2014 hymyilevä Auvinen provoili kirjoittamalla somessa, että ”Jos jotain leikataan, niin Stubbilta pää”. Hymyilevä Auvinen perusteli anarkistien vandalismia HS:ssa sillä, että anarkisteja on niin vähän: ”Sanoma saadaan suuremmalla todennäköisyydellä kuuluviin, jos samalla hajotetaan jotain.”

Hymyilevän anarkistin brändistrategia toimii erinomaisesti. Toimittaja ei esittänyt hänelle A-studiossa ainuttakaan kriittistä kysymystä. J

Kotimaa