pääkirjoitus

Kuka valvoo valvojia?

Poliisiin ja muihin viranomaisiin luotetaan Suomessa. Kansalaisten luottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin on mitattu 1980-luvulta lähtien. Kärkeen ovat vuodesta toiseen nousseet poliisi­ ja puolustusvoimat. Poliisiin on viime vuosina luottanut yli 90 prosenttia kansalaisista.

Muutamissa uusimmissa mit­tauk­sissa tosin luottamus presidenttiin on ollut vielä vankempaa kuin poliisiin, mutta se on toisen messun aihe se.

Yhteiskunnallisen vakauden kannalta luottamus viranomaisiin on tärkeää. Erityisen tärkeää on se, että luotetaan niihin viranomaisiin, jotka saavat käyttää pakkokeinoja kansalaisiin: poliisiin, tulliin ja rajavartiolaitokseen, puolustusvoimiin ja oikeuslaitokseen.

Tämän luottamuksen merkitystä on helppo arvioida. Sen tietää jokainen, joka on joutunut kasvokkain viranomaisen kanssa maassa, jonka virkapukuisiin ei voi ehdoitta luottaa.

Elävästi palautuu mieleen, miltä tuntui marokkolaisen liikennepoliisin tai venäläisen miliisin kohtaaminen ja kaupankäynti sanktion suuruudesta.

Viranomaisen on rakennettava ja ylläpidettävä saamaansa luottamusta teoillaan jatkuvasti.

Joskus tulee ongelmia, ja silloin luottamus on hankittava uudelleen. Mitä pahempia ongelmia tulee, sitä jämäkämmin ja huolellisemmin pitää säröt korjata.

Poliisin maine on ollut koetuksella erityisesti Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion massiivisen rikostutkinnan ja oikeudenkäynnin takia.

Kaikenlaista muutakin on tullut ilmi. Poliisin epäiltyjen rekisteristä löytyi Vladimir Putinin lisäksi muitakin hätkähdyttäviä nimiä. Yksi Aarnio-jutun päätutkijoista sai sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta kuulusteluissa.

Tässä lehdessä kerromme, että Helsingin poliisilaitoksen ylintä johtoa epäillään Aarnio- ja Trevoc-jutuissa todistaneiden poliisien uhkailusta ja painostamisesta.

Tutkinnan mukaan poliisilaitoksen päällikkö oli ilmoittanut, että todistamaan mennessä on itse kunkin valittava puolensa ja todistettava sen mukaan.

Sellainen on laitonta. Erityisen raskauttavaa todistajan painostaminen on silloin, kun sen tekee lainvartija. Jos tutkitaan sitä, onko huumepoliisin päällikkö roisto, mitä pitäisi ajatella tutkinnan laittomuusepäilyistä?

Kuka valvoo valvojia, kysyi tunnettu roomalainen satiirikko jo kaksituhatta vuotta sitten. Kysymys on edelleen ajankohtainen.

Valvojia valvoo media, ja sen rooli korostuu erityisesti silloin, kun viranomaisten varsinainen laillisuusvalvonta pettää.

Median osa on tuoda esiin myös ikäviä asioita. Valvojien valvonta edellyttää erityisoikeuksia kuten lähdesuojaa, vaikka se viranomaisen mielessä tuntuisi kuinka ikävältä. J

Ville Pernaa


Median rooli korostuu erityisesti silloin, kun viranomaisten­ varsinainen laillisuusvalvonta pettää.