kronikka

SK 36/1991(6.9.1991)  Pekka Hyvärinen: ”Loppusuora”
SK 36/1991(6.9.1991) Pekka Hyvärinen: ”Loppusuora”

SK 25 vuotta sitten

Loppusuora

Vanhimman suomenkielisen sanomalehden Uuden Suomen viimeinen numero ilmestyy näillä näkymin 27. syyskuuta. Aamulehti-yhtymä ”ajaa lehden alas” niin nopeasti kuin mahdollista ja pienimmin mahdollisin kustannuksin.

---

Aamulehti-yhtymän toimitusjohtaja Timo Laatunen ymmärtää luonnollisesti Uuden Suomen arvon kansallisena instituutiona, mutta hänen tiedetään sopeutuneen ajatukseen lehden lopettamisesta. Laatusen johtama yhtymä on seikkaillut jättitappioin myös erilaisissa tietotekniikkayrityksissä, joihin niihinkään ei enää ole varoja. Aamulehden osakkaat ovat jäämässä tänä vuonna kokonaan ilman osinkotuottoja. Laatusella olisikin resursseja jatkaa enintään Uuden Suomen päivälehden osarahoittajana tai viikkolehden kustantajana.

Seitsenpäiväinen Uusi Suomi on siis todellisuudessa jo päätetty lopettaa, vaikka taannoisessa tiedotustilaisuudessa puhuttiin vielä häveliäästi ja osin harhauttavasti ”toiminnan keskeyttämisestä”. Sanomalehden ilmestymistä ei kuitenkaan voi keskeyttää kovin moneksi päiväksi. Jo kahden viikon tauko on tappava.

---

Kun ja jos Uusi Suomi kuolee, haudassa tulee olemaan ahdasta, sillä sinne lasketaan myös yksi suuri viestintäpoliittinen suunnitelma. Se on Timo Laatusen unelma rakentaa maahan vastapaino Sanoma Oy:lle, toinen voimakas sanomalehti-imperiumi. J

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 36/1966

Satu Waltari kirjoitti ­ratsastusleiristä.

SK 36/1976

Kekkonen kirjoitti ahkerasti kirjeitä.

SK 36/1986

Presidentti Urho Kekkonen kuoli.