Uutisviikko

suoraan sanoen

Miksi Tulli valehteli?

Tulli kertoi paljastaneensa ”Suomen suurimman nettihuumekauppaorganisaation”, joka kuitenkin toimii edelleen.

Tulli tiedotti 26. elokuuta paljastaneensa huhtikuussa ”Suomen suurimman nettihuumekauppaorganisaation”. SK kertoi 27. ­elokuuta verkkosivuillaan, että kyseessä on nimimerkki Douppikauppa, joka on jatkanut huumeiden myymistä koko ajan.

Miksi Tulli valehteli, viestintäjohtaja Mika Parkkonen?

”Emme kommentoi toimittajan itse hankkimia tietoja tai niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Tullin tiedote perustuu esitutkinnassa paljastuneisiin seikkoihin. Tulli ei mainitse tai yksilöi siinä organisaation nimeä tai epäiltyjen henkilötietoja.”

Suomen suurin -maininta on huumekauppiaiden oma mainoslause. Miksi Tulli korosti epäiltyjen arviota eikä omaa tulkintaansa?

”Tiedotteessa esitetyt asiat perustuvat esitutkinnassa esille tulleisiin seikkoihin.”

Douppikauppaan kuuluu kymmenkunta henkilöä. Te saitte kiinni kolme. Miksi kerroitte paljastaneenne koko organisaation?

”Tulli ei mainitse tai yksilöi tiedotteessaan 26.8. organisaation nimeä tai epäiltyjen henkilötietoja, joten emme voi ottaa kantaa kysymykseenne.”

Tulli lähetti medialle kuva­kaappauksia nettikaupasta. Yksikään niissä olevista myynti-ilmoituksista ei ole Douppikaupan. Miten kuvat liittyvät Douppikauppaan?

”Tiedotteessa mainitaan netti­huumekaupan toimineen Tor-verkossa Silkkitie-sivustolla, johon kuvakaappaus olennaisesti liittyy.”

Jotkin mediat luulivat ku­vien esittävän Tullin sulkemaa nettikauppaa. Ette kertonut, että kuvat ovat elokuulta ja Silkkitien etusivulta. Miksi?

”Yleisesti voidaan todeta, ettei Tulli kommentoi jonkun toisen viranomaisen tai jonkun muun maan viranomaisen toimivaltaan kuuluvia asioita.”

Miksi ette oikaissut väärää uutisointia?

”Mikäli uutisointi on tehty tiedotteen pohjalta, väärää uutisointia ei ole tapahtunut. Toimittajat, jotka ovat olleet yhteydessä lisätietojen antajaan, ovat tarkistuttaneet asiat­ lisätietojen antajalla siltä osin kuin häntä on siteerattu.”

”Tullin olisi pitänyt varustaa kyseinen kuva kuvatekstillä, josta käy ilmi, ettei kuva liity suoraan tiedottamisen kohteena olevaan rikostutkintaan.”

SK oli yhteydessä Douppikauppaan, joka jatkaa uudistuneella organisaatiolla. Mitä Tulli aikoo tehdä asialle?

”Tulli ei ota kantaa kysymyksessä esitettyyn asiaan.”

Viranomaisten tieto Tor-verkossa tapahtuvasta huumekaupasta näyttää olevan vähäistä (SK 34/2016). Miten Tulli seuraa suomalaista huumekauppaa verkossa?

”Emme arvioi toimituksellista työtä emmekä ota kantaa toimittajan johtopäätöksiin. Emme myöskään paljasta mahdollisia tutkinnallisia toimenpiteitämme. Tiedotteeseen liittyen olisimme mielellämme antaneet lisätietoja myös SK:n toimittajalle.” J

Aarno Malin

Tulli ei suostunut puhelinhaastatteluun. Haastattelu on tehty sähkö­postitse. Tapahtumien kulku ­luettavissa SK:n verkkosivuilla.

Kotimaa