Ukkola

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Pokémonna kuljeskelen nyt

Suomessa ei ole taidettu nähdä talvisodan ylimääräisten kertausharjoitusten jälkeen yhtä laajaa liikekannallepanoa kuin tänä kesänä Pokémon Go -pelin takia. Kännyköitään tuijottavat ihmiset poukkoilevat laumoittain sinne tänne pyydystääkseen ympäristöön sijoitettuja virtuaalisia Pokémon-hahmoja. Ollaan siis vähän niin kuin perhosia keräämässä, zombielokuvassa tai peräkammarin poikien­ riiuureissulla.

Vaikka itse pelaaminen on ilmaista, se jo ehtinyt vaikuttaa muutaman miljardin euron verran pörssikursseihin ja kansantuloon, koska ihmiset ostavat pelaamiseen sopivia kännyköitä ja tarvittavia lisähärpäkkeitä. On kuitenkin varmaa, että Pokémonista ei ole vielä saatu irti läheskään kaikkea hyötyä. Kun tuhannet ja jopa miljoonat ihmiset saadaan pelin avulla vaeltamaan samaan suuntaan ja samaan paikkaan, on helppo nähdä, millaiset mahdollisuudet ihmisvirta tarjoaa esimerkiksi Pokémon-voimalalle. Rakennetaan vain reitin varrelle pitkä ja leveä juoksumatto, joka on kytketty suureen dynamoon tai generaattoriin. Kun pokésopulit säntäävät yhtä aikaa juoksumatolle, se pyörittää generaattoria, joka tuottaa terawattitolkulla sähköä valtakunnanverkkoon. Pokémon-voimala varmasti valmistuu paljon nopeammin ja ympäristöystävällisemmin kuin iankaikkiset ydinvoimalat ja se voi parhaassa tapauksessa korvata ne.

Liike-energian lisäksi myös Pokémon Gon tuottama staattinen energia kannattaa käyttää hyväksi. Se tarkoittaa tässä tapauksessa niin sanottua kriittistä massaa, eli niin suurta joukkoa yhteen kertyneitä ihmisiä, että he riittävät ideoiden synnyttämiseen ja toteuttamiseen.

Pokémonin avulla tämä onnistuu helposti: sijoitetaan mahdollisimman paljon Pokémon-hahmoja yliopistoihin, ministeriöihin, eduskuntaan, ely-keskuksiin ja muihin paikkoihin, joissa tarvittaisiin älyä. Ja katso: kohtapa on paikalla viisaiden ihmisten kriittinen massa, joka pystyy ja ryhtyy luomaan parempaa maailmaa. Ehkä on kuitenkin tarpeen muistuttaa, että kriittinen massa tarkoittaa tiedemaailmassa täsmälleen päinvastaista asiaa kuin sananlaskussa ”Joukossa tyhmyys tiivistyy”. J

© Janne Tervamäki