Uutisviikko

Heikki vento

heikki.vento@otavamedia.fi

Twitter: @HeikkiVento

◼	Väyrynen. Vielä virtaa.
Väyrynen. Vielä virtaa.

polkom

Paavo puolimatkassa

Kansalaispuolueen tulevan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen (kapu/kesk) ura on mahdollisesti ohittanut puolivälin. Tänään 2.9. koko kansan Paavo täyttää 70 vuotta. Valtakunnan politiikassa hän on ollut 46 vuotta.

Väyrysellä on geenit pyrkiä presidentiksi ainakin viisissä seuraavissa vaaleissa. Isä Eemeli Väyrynen eli 101-vuotiaaksi. Vuoden 2042 vaaleissa Väyrynen olisi vasta 95-vuotias.

Paavo juhlii Keminmaan Pohjanrannassa järjestettävillä messuilla. Se on huikea paikka verrattuna Väyrysen poliittiseen alkukotiin jalasmökkiin.

Ruoka-aiheisen tilaisuuden avaa Matti Vanhanen, joka sijaistaa Väyrystä presidentinvaaleissa 2018 keskustan ehdokkaana. Vanhanen lienee saanut lupauksen, että listalta löytyy perinteistä uuniperunaa.

Entinen presidenttiehdokas Esko Aho (kesk) jättää bileet väliin. Päivänsankarin riemuksi messuille saapuvat presidentti Tarja Halonen, meppi Liisa Jaakonsaaari (sd) ja kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok).

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja­ Vanhanen on keskeisessä asemassa Suomen Pankin nimityskiemuroissa. Haku kahteen johtajavirkaan päättyy maanantaina 5.9.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) joutuu harkitsemaan ilmoittautumista kisaan, vaikka hänen tavoitteenaan on pääjohtajan tehtävä. Se tulee avoimeksi 2018.

Erkki Liikaselta (sd) vapautuva ykkösjohtajan palli karkaa Rehnin ahterin alta, jos nyt johtajaksi poimitaan joku muu kepulainen kuin Rehn. Keskustankaan pokka ei kestä kahden puoluehenkilön tunkemista pankin pieneen johtokuntaan.

Jos Rehn lähtee pankinjohtajaksi, hän joutuu eroamaan hallituksesta ja eduskunnasta. Kierrätyksessä valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk) palaisi kansanedustajaksi ja saattaisi loikata jopa ministeriksi.

Rehnille on vielä käyttöä hallituksessa. Pää toimii, ja kehon alapuoliskokin paikkailtiin leikkauksessa täyteen kuntoon.

Keskustan byrokratiatalkoot ovat jääneet Väyrysen pirskeiden varjoon. Puolue on löytänyt 202 uutta vääryyttä. Turhista säädöksistä 94 liittyy maa- ja metsätalouteen.

Ongelmien suuri määrä johtuu keskustan vähäisestä määräysvallasta maatalouspolitiikassa. Suomen 74 hallituksessa on ollut vain 60 kepulaista maatalousministeriä. J

karikatyyrit vesa lehtimäki

Kuvat © lehtikuva

:-) Miksi UKK kuoli 31.8.1986? Se oli varmin keino välttää Väyrysen 40-vuotisjuhlat.