kronikka

SK 35/1991 (30.8.1991) Risto Repo: ”Elokuun vallankumous”
SK 35/1991 (30.8.1991) Risto Repo: ”Elokuun vallankumous”

SK 25 vuotta sitten

Elokuun vallankumous

Neuvostoliitto syntyi kaappauksella ja kuoli kaappaukseen. Siinä missä ensimmäinen vallankaappaus innoitti miljoonia, ja tapatti miljoonia, toinen olisi onnistuessaan vain tapattanut. Mutta se oli surkea, toivoton yritys, yhden järjestelmän, ajattelutavan ja puolueen viimeinen kuolinkorahdus.

---

Kun Mihail Gorbatshovin ilmoitus NKP:n pääsihteerin tehtävästä eroamisesta ja NKP:n omaisuuden kansallistamisesta ja suositus puolueen hajottamisesta lauantai-iltana klo 21.46 luettiin neuvostokansalle televisiouutisissa, se oli symbolisesti dramaattisinta, mitä maassa kuluneiden 74 vuoden aikana oli tiedotettu.

Vallankaappaus suuntasi venäläisten hitaasti kasvavan vihan juuri puolueeseen, sillä sen sekaantuminen vallankaappaushankkeeseen oli ilmiselvä ja vaatimus sen tilille saattamisesta koko kehityksestä etenkin nuorison keskuudessa vahva.

---

Kolme päivää on lyhyt aika.

Se on lyhyt etenkin nyt, kun kansaa on alettu jakaa vuohiin ja lampaisiin sen ­perusteella, miten kukin noina päivinä käyttäytyi.

Tiedotusvälineissä ”kollaboraattorien” tai liian passiivisten jahti on saamassa mittasuhteet, joista Stalinkin kansanvihollisia metsästäessään olisi ollut ylpeä.

Johtaako se kehitykseen, joka riistäytyy vallankumouk­sen tämän vaiheen voittaneiden käsistä kaataen paitsi Gorbatshovin, ennen pitkää myös Jeltsinin ja koko vanhan kommunistisen puolueen traditiois­ta nousseen johtaja- ja neuvonantajakaartin?

Jos Itä-Euroopan logiikka toteutuu, juuri niin tulee käymään. Mutta tällä hetkellä, euforian vaiheessa, ja etenkin Gorbatshovin lauantaisen kommunistista puoluetta koskevan ratkaisun jälkeen, jonkinlainen yhteisen etenemisen tahti tuntuu vallitsevan. J

Vuosikymmenet SK:ssa

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 35/1966

Laiva on laskettu.

SK 35/1976

Elämää Ison Veljen rinnalla: UKK:n uudet kirjeet.

SK 35/1986

Urho Kekkosen talvisota.