Uutisviikko

◼	Maissietanolia valmis­tava tehdas Nevadassa.
Maissietanolia valmis­tava tehdas Nevadassa.

Tiede

Biopolttoaineet lisäävät hiilipäästöjä

Maissista tehty etanoli ei pärjää bensiinille.

Uusi Michiganin yliopiston tutkimus vahvistaa epäilyt biopolttoaineiden hiilijalanjäljestä. Climatic Change -lehdessä julkaistu artikkeli osoitti, että ilmastopolitiikalla perusteltu maissietanolin käyttö bensiinin korvikkeena on vain lisännyt kasvihuonekaasujen päästöjä.

Tutkimus perustui Yhdysvaltain maatalousministe­riön tuotantotilastoihin. Sen mukaan biopolttoaineiden viljelyssä sitoutui vuosina 2005–2013 vain 37 prosenttia hiili­dioksidimäärästä, joka biopolttoaineita poltettaessa vapautui ilmakehään.

Lisääntyvä biopolttoaineiden käyttö merkitsee tutkimuksen mukaan hiilidioksidipäästöjen nettolisäystä eikä suinkaan niiden vähenemistä verrattuna siihen, että autoihin tankattaisiin bensiiniä.

Tulos on kaukana optimismista, joka innosti poliitikkoja tukemaan biopolttoaineiden tuotantoa muun muassa ajatuksella ”maissietanoli on hiilineutraalia”. Löydös on ristiriidassa myös niiden elinkaarianalyysimallien kanssa, jotka viittaavat siihen, että biopolttoaineet, kuten maissietanoli tai soijasta jalostettu biodiesel, johtaisivat kasvihuonekaasupäästöjen maltillisiin vähennyksiin.

”Biopolttoaineet ovat huonompia kuin bensiini”, Michiganin yliopiston tutkija John DeCicco sanoo ilmastoa lämmittävistä päästöistä. ”Ilmastosyiden takia biopolttoaineita suosiva politiikka on nyt todistettu tieteellisesti virheelliseksi.”

Poliitikkojen tulisi DeCiccon mukaan harkita tukeaan biopolttoaineille. Aiheesta on väitelty vuosia.

”Nyt kova data suoraan Yhdysvaltain viljelysmailta vahvistaa pahimmat pelot siitä, mitä haittaa biopolttoaineet tekevät planeetalle.” J

MArko Hamilo

◼	Vapaa toimittaja Pekka ­Ervasti.
Vapaa toimittaja Pekka ­Ervasti.

Media

Ervastin paluu

PolKom-palstan perustaja palaa SK:n sivuille.

Politiikan toimittaja Pekka Ervasti, 61, aloittaa Suomen Kuvalehden PolKom-kolumnipalstan kirjoittajana.

Hän on innoissaan paluustaan, sillä ”yleisessä tiedossahan on, että PolKomin kirjoittaminen on mukavinta, mitä mies voi housut jalassa tehdä”.

Ervasti työskenteli SK:ssa toimituspäällikkönä ja politiikan toimittajana vuosina 2004–2012. Sen jälkeen hän siirtyi Ylen politiikan toimituksen päälliköksi.

Syyskuusta alkaen Ervasti toimii SK:ssa ja Maaseudun tulevaisuudessa vakituisena avustajana.

Mutta mitä on luvassa?

”Poliittisten eläimien tarkkailua, suden puolella lammasta vastaan.”

Ensi viikosta alkaen PolKom-kolumneja kirjoittavat Ervasti ja Matti Simula.

Myös Näkökulma-palstalla on kaksi uutta kirjoittajaa.

Kansainvälisen politiikan kommentaattorina aloittaa professori Hanna Ojanen Tampereen yliopistosta.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo puolestaan kirjoittaa taloudesta ja koulutuksesta. J

Ville Pernaa