kohtaamiset

jari lindholm

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

media

Myytti napalm-tytöstä

Pikkuinen poika ambulanssin penkillä, tukka pörrössä, kasvot veressä ja silmissä järkytys. Viisivuotiaasta Omran Daqneeshista tuli Syyrian kärsimyksen uusi symboli, kun hänen kuvansa levisi elokuun puolivälissä sosiaaliseen mediaan ja lehtien etusivuille kaikkialla maailmassa.

Saman tien alkoi tuttu keskustelu siitä, mitä merkitystä tällä lopulta olisi. Turhautuneet syyrialaiset kyselivät Twitterissä, kuinka monta ”ikonista” kuvaa aleppolaisista lapsista tarvitaan, ennen kuin pommitukset loppuvat. Kyyniset mediatutkijat arvelivat, että Omranin kasvot unohtuisivat seuraavaan uutiskiertoon mennessä, kun ihmisillä olisi muuta kauhisteltavaa.

Yhtä mieltä tunnuttiin olevan siitä, ettei yksittäinen valokuva pysty reaaliaikaisen tiedonvälityksen aikakaudella muuttamaan maailmanpolitiikkaa samalla tavalla kuin takavuosina, ennen internetiä.

Kesäkuussa 1972 uutistoimisto Associated Pressin valokuvaaja Nick Ut otti kuvan yhdeksänvuo­tiaasta Kim Phucista, joka juoksi iho kärventyneenä maantiellä kotikylänsä lähellä Etelä-Vietnamin ilmavoimien palopommituksen jälkeen.

”Napalm-tytöstä” tuli maailmalla sensaatio – tosin vasta sen jälkeen, kun ruudusta oli rajattu pois muut paikalla olleet valokuvaajat ja uutistoimistopomot olivat hyväksyneet kuvan julkaisemisen alastomuudesta huolimatta.

Ut sai työstään Pulitzer-palkinnon 1973, ja vuosikymmenten saatossa kuvan maine on kasvanut myyttisiin mittoihin. Nykyisin pidetään jo historiallisena faktana, että Kim Phucin tuska sähköisti keskustelun ja nopeutti sodan loppumista.

Paitsi että se ei pidä paikkansa.

Amerikkalaiset olivat kääntyneet Vietnamin sotaa vastaan paljon aiemmin. Enemmistö kansasta oli pitänyt joukkojen lähettämistä virheenä Gallupin mielipidekyselyssä jo neljä vuotta aiemmin, elokuussa 1968. Sen jälkeen rauhanmarssit olivat vain paisuneet.

Utin valouva ei myöskään vaikuttanut rauhanprosessiin. Kesäkuuhun 1972 mennessä suurin osa amerikkalaisjoukoista oli kotiutettu. Puolesta miljoonasta sotilaasta oli jäljellä enää 20 000.

Pariisin rauhansopimus allekirjoitettiin puoli vuotta myöhemmin. J

Suositut