Uutisviikko

◼	Donald Trump puhui Ohiossa 22. elokuuta.
Donald Trump puhui Ohiossa 22. elokuuta.

ulkomaat

Kurinalainen Trump?

Kampanjajohdon vaihtaminen saattaa auttaa alamäessä ollutta ehdokasta.

Laskevien kannatuslukujen piinaama Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump on onnistunut tasapainottamaan pahasti keikkuneen kampanjansa.

Mielipidemittauksia kokoavan FiveThirtyEight-sivuston mukaan republikaaniehdokkaalla olisi noin 15 prosentin mahdollisuus voittaa demokraatti Hillary Clinton, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Käytännössä se tarkoittaisi sivuston mukaan Trumpille noin kuuden prosenttiyksikön ja 142 valitsijamiehen kokoista tappiota, mikä ei olisi Clintonille suoranainen maanvyöry.

Clintonin etumatka kasvoi nopeasti heinäkuun puoluekokousten jälkeen, kun improvisoinnista pitävä Trump päästi suustaan uuden sammakon melkein joka päivä. Milloin hän riiteli Irakissa kaatuneen muslimisotilaan vanhem­pien kanssa, milloin vihjaili, että Venäjän kannattaisi hakkeroida Clintonin sähköposti.

Trumpin ongelmat huipentuivat elokuun puolivälissä paljastuksiin, joiden mukaan hänen kampanjaansa vetänyt pr-mies Paul Manafort oli mahdollisesti saanut rahaa vuonna 2014 kukistuneen Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin puolueelta.

Manafort sai potkut, ja kampanjan otti hoitaakseen äärioikeistolaisen Breitbart News -sivuston johtaja Stephen Bannon. Trumpia avustaa myös Fox News -kanavan entinen toimitusjohtaja Roger Ailes, joka erosi heinäkuussa seksuaalisesta häirinnästä syytettynä.

Mediamiesten opastuksessa Trumpin on odotettu hyökkäävän Clintonin kimppuun entistä härskimmin. Toistaiseksi vaikutus on kuitenkin ollut toisenlainen: Trump on esiintynyt kurinalaisesti, yrittänyt hyvitellä suututtamiaan vähemmistöjä ja kerännyt pisteitä vierailemalla Louisianan tulva-alueella.

Trumpin suurin ongelma on, että vaikka hänen kannatuksensa ei enää vajoakaan, sen katto on matalalla. Vaalitilaisuuksissaan hän saarnaa lähinnä kannattajilleen, ja merkittävä osa amerikkalaisista ei gallupien mukaan missään olosuhteissa äänestäisi häntä.

Todennäköisintä on, että empivistä äänestäjistä tavallista suurempi osa päätyy marraskuun 8. päivän vaaleissa äänestämään pääehdokkaiden sijasta jotakuta muuta. Tänä vuonna vaihtoehdot ovat libertaarien Gary Johnson ja vihreiden Jill Stein.

Clinton ei ole aivan yhtä inhottu kuin Trump, mutta kyselyiden mukaan monet aikovat äänestää häntä vain siksi, ettei parempaakaan vaihtoehtoa ole.

Clintonin kannatus on gallupeissa harvoin noussut yli 50 prosentin, mikä kertoo pahoista ongelmista. Omassa puo­lueessakin ehdokasta pidetään epärehellisenä ja salailuun taipuvaisena. J

Jari Lindholm

Huippu-Urheilu

Julkinen raha valuu huipulle

Tutkija: Urheilun rahoitus vilisee epäselvyyksiä.

Suomen huonointa olympiamenestystä on selitetty rahapulalla. Tutkija Mikko Salasuo huomauttaa, että huippu-urheilun saama rahoitus on lisääntynyt kaiken aikaa. ”Valtion budjeteista laskettuna vuosina 2004–2013 huippu-urheilun rahoitus on kasvanut 174 prosenttia.”

Huippu-urheilun tukeminen julkisin varoin on Salasuon mukaan täynnä epäselvyyksiä. Koska rahaa myönnetään useiden väylien kautta, hän uskoo, että monellakaan ei ole käsitystä todellisista summista.

Esimerkiksi hän ottaa vuoden 2014 liikuntabudjetin. ”Eduskunta hyväksyi 13 miljoonaa euroa, mutta asiantuntijalaskelmista sel­viää, että toteutunut summa oli 30–34 miljoonaa euroa.”

Lajiliitoille ohjatusta valtion tues­ta 55 prosenttia pitäisi ohjautua harrasteliikuntaan. ”Tutkittaessa liikunnan toimialaa selvisi, ettei yksikään suurista liitoista pääse lasten ja nuorten kohdalla edes 25 prosenttiin. Ja silti heille maksetaan tukia täysmääräisesti.” J

Mikko Huotari