kronikka

SK 34/1991  (23.8.1991)  Risto Repo:  ”Tankkien aamu”
SK 34/1991 (23.8.1991) Risto Repo: ”Tankkien aamu”

sk 25 vuotta sitten

Tankkien aamu

Kehäkatu on tukossa, Kremlin ympärille ajetut tankit ja miehistönkuljetusvaunut ovat saaneet keskustan liikenteen sekaisin. Nainen vääntää autonsa ikkunan auki, yrittää huutamalla kysyä vastaantulevalta tankinjohtajalta, minne uusi letka on menossa, ja miksi.

Tankisti kohauttaa olkapäitään ja pyöräyttää sormeaan: ”Tässä vain ajellaan.” Naisen katse kuvastaa epäuskoa, ällistystä. Mutta kun letka on ajanut ohi, tien tukkivat jo ensimmäiset mielenosoittajat. ”Alas juntta”, he huutavat.

–––

Tunnelma maanantaisessa Moskovassa oli kummallinen, epäuskottava. Maan elämä näytti jatkuvan pääpiirteissään entistä latuaan, kukkia ja omenoita myytiin keskeisiin risteyksiin ilmaantuneiden tankkien alla kuin aina ennenkin.

Maan alla metrossa liik­kuessa mikään ei viitannut siihen, että jotakin outoa olisi tekeillä, tapahtuneesta vallan siirrosta ei edes tunnuttu sanottavammin keskusteltavan.

Mutta päivän kääntyessä iltaan ensimmäiset barrikadit alkoivat ilmestyä kaduille Venäjän parlamentin ympäristöön enteillen, etteivät seuraavat päivät ja viikot tule sujumaan yhteenotoitta Moskovassakaan.

Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan maanantaina Janajev torjui syytökset vallankaappauksesta, vallan siirto kun on tarkoitus tuoda parlamentin vahvistettavaksi. Janajev jopa sanoi toivovansa, että Gorbatshov ”tervehdyt­tyään” palaa virkaansa. J

Vuosikymmenet SK:ssa

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 34/1966

Suomen nuorin rallimies.

SK 34/1976

Armi Ratia: En hyväksy harvainvaltaa.

SK 34/1986

Kolmoskanavan kummisedät.