Uutisviikko

◼	Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä.
Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

Kotimaa

Kittilä hakee sopua rahalla

Sopimus esittää Anna Mäkelälle 135 000 euron erorahaa. Taustalla on rumaa peliä.

Kittilän kunnanvaltuusto kokoontuu 29. elokuuta käsittelemään erosopimusta lainvastaisesti irtisanotun kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa.

Sopimuksesta neuvotellut toimikunta esittää Mäkelälle runsaan 135 000 euron erorahaa. Sopimus ei ota kantaa irtisanomisen laillisuuteen. KHO totesi kesäkuun alussa irtisanomisen lainvastaiseksi. Keskellä laajaa rikostutkintaa sopimus näyttää tavalliselta erosopimukselta.

Keväällä alkanut neuvottelukierros on ollut erikoinen: virkavastuulla toimiva, esteettömistä varavaltuutetuista koostuva toimikunta on pyrkinyt ostamaan Mäkelältä tutkintapyynnöt ja rangaistusvaatimukset pois kunnan verorahoilla. Toimikunta on työskennellyt palkkaamaansa neuvottelijan, Turun yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen ja asianajaja Jarmo Junturan kanssa.

Toimikunta näyttää hoitaneen rikosepäiltyinä olevien­ asiaa kunnan edun sijaan. Tavoitteet ehdittiin kirjata sopimusluonnokseen. Kuntaliiton lakiyksikkö puuttui sen sisältöön, ja toimikunta joutui ainakin julkisesti luopumaan tavoitteestaan. Valtuustoon tulee siivottu versio.

Kittilässä peräti 23 kunnanvaltuutettua 27:stä on epäiltynä keskurikospoliisin tutkinnassa virkarikoksista Mäkelän irtisanomisasiassa.

Kaiken lisäksi Kittilän kunnassa ei ole ollut virallista ja julkista tietoa edes siitä, millä perusteella virkansa takaisin saanut Mäkelä on vapaalla. Virkavapaushakemusta ei ole löytynyt kunnan kirjaamosta.

Erosopimuksen mukaan Mäkelä irtisanoutuisi allekirjoittaessaan sopimuksen, mutta irtisanoutuminen tulisi voimaan vasta valtuuston päätöksen saatua lainvoiman. J

Eeva-Liisa Hynynen

◼	Rodrigo Duterte vannoi virkavalansa toukokuussa.
Rodrigo Duterte vannoi virkavalansa toukokuussa.

Ulkomaat

Filippiinien ”Rankaisija”

Presidentti Duterte uhkasi maansa erolla YK:sta.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte, 71, uhkasi 21. elokuuta jättää YK:n, joka on arvostellut Duterten kovaa linjaa huumeiden vastaisessa sodassa. Duterte kehotti Kiinaa ja Afrikan maita perustamaan YK:n kanssa kilpailevan järjestön.

Ulkoministeri Perfecto Yasay vakuutti myöhemmin, että Filippiinit pysyy YK:ssa.

Duterte, lempinimeltään ”Rankaisija”, on antanut poliiseille luvan ampua huumekonnat hengiltä. Presidentti on vakuuttanut, että ihmisoikeudet eivät häntä kiinnosta, ja uhannut heitättää ruumiit Manilanlahteen lihottamaan kaloja.

Teloitustyylisissä iskuissa arvellaan kuolleen jopa 1 800 ihmistä.

Sisäpoliittisen kriisin Duterte sai aikaan salliessaan vuonna 1986 kuolleen diktaattorin Ferdinand Marcosin ruumiin uudelleen hautaamisen sotasankareiden hautausmaalle Manilaan.

Kiistan hautajaisista ratkaisee nyt korkein oikeus, jonka päätöstä presidentti on luvannut totella. J

Markku Saksa