Uutisviikko

◼	Riina Nevamäki, Samuli Virtanen, Hannu Mäkinen, Martti Hetemäki, Juha Majanen, Laura Åvall, Terhi Järvikare, Markus Lahtinen, Joonas Turunen
Riina Nevamäki, Samuli Virtanen, Hannu Mäkinen, Martti Hetemäki, Juha Majanen, Laura Åvall, Terhi Järvikare, Markus Lahtinen, Joonas Turunen

POLITIIKKA

He kuiskaavat hallitukselle

Budjettineuvottelut ovat poliittinen näytelmä, jossa pääosien esittäjien takana vaikuttaa pieni joukko avustajia.

Valtion talousarvion tekee ryhmä, jossa poliitikot ovat vähemmistö. Yhteen linja-autoon mahtuva joukko päättää 31. elokuuta alkavissa neuvotteluissa hallituksen budjettiesityksen sisällöstä.

Talousarvio on valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ensimmäinen. Orpo ja virkamiehet ovat käyneet esityksen useita kertoja läpi sekä ministeriössä että eri ministeriöiden välisissä neuvotteluissa.

Budjettiesityksen loppusumma on 55,2 miljardia euroa. Sitä poliitikot hieman paisuttanevat, ensin neuvotteluissa ja myöhemmin syksyllä eduskunnassa.

Hallituksen neuvottelussa tehtävät muutokset ovat politiikan viikkorahoja. Kymmenien miljardien esitykseen tullee tarkistuksia, jotka lienevät korkeintaan kymmeniä tai satoja miljoonia euroja.

Orpon lisäksi neuvottelujen ytimessä ovat kaksi muuta hallituspuolueen puheenjohtajaa: pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps). He sopivat vaikeimmat kiistat.

Ministereillä on tukenaan joukko poliittisia avustajia. Sipilän taustalla ovat poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki ja talouspolitiikan avustaja Markus Lahtinen.

Soinin selustan turvaavat poliittinen valtiosihteeri Samuli Virtanen ja puolueen ministeriryhmän erityisavustaja Juha Halttunen.

Kokoomusjohtaja Orpon esikunnasta neuvotteluissa ovat mukana kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen ja talouspolitiikan avustaja Laura Åvall.

Poliitikot saavat tehdä talousarvion päällimmäisen kuorrutuksen. Budjetin perustaan neuvotteluissa ei kajota.

Ilman virkakunnan apua valtiovarainministeriön esitystä ei muuteta. Neuvotteluissa on mukana VM:n korkein virkajohto.

VM:n virkamiehet valvovat, että esitys pysyy kasassa ja tasapainossa. Jos poliitikot sopivat menonlisäyksestä tai veronkevennyksestä, virkamiehet tekevät muutaman vaihtoehdon kulun kattamisesta.

Virkamiesten ykkösnyrkki on valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Neuvotteluissa ovat mukana ministeriön budjetin valmisteluun keskeisesti osallistu­vien osastojen johtajat: budjettipäällikkö Hannu Mäkinen, apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen ja vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare.

Päällikkövirkamiesten lisäksi valmiudessa ovat ne, jotka käytännössä laskevat mahdollisten muutoksien vaikutukset budjettiin.

Kahden päivän neuvotteluissa on kuitenkin vahva poliittinen lataus. Sipilän hallitus saa välitodistuksen huhtikuussa pidettävissä kuntavaaleissa.

Talousarvioneuvotteluissa hallituksen on tarkoitus sopia paljon mainostetusta työllisyyspaketista. Siihen pitäisi löytää keinot, jotka nostavat työllisyysasteen hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin.

Sipilä riemuitsi 23. elokuuta, että työllisiä on 33 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi tuntia aiemmin, että työttömiä työnhakijoita oli heinäkuussa 378 000.

Kireästä taloustilanteesta huolimatta hallitus on luvannut alentaa verotusta. Se on mieluisa päätös puoli vuotta ennen vaaleja.

Veronalennukset liittyvät kilpailukykysopimukseen. Mikäli sopimukseen tulee mukaan uusia järjestöjä ja toimialoja, veroporkkana voi venyä 415 miljoonasta eurosta 515 miljoonaan euroon.

Verohuojennusten varjossa hallitus leikkaa etuuksia. Näkyvin poliittinen jännite liittyy päivähoitomaksujen korotuksiin. Kokoomus on ryhtynyt vastustamaan jo eduskunnassa olevaa esitystä, jota keskusta kannattaa.

Soini on ehdottanut, että maksukorotusten peruminen korvataan nostamalla korkein pääomavero nykyisestä 34 prosentista 35 prosenttiin. Tarjous ei ole kelvannut keskustalle ja kokoomukselle. J

HEIKKI VENTO

Viimeistely joulukuussa

Hallituksen on tarkoitus sopia esityksestään valtion ensi vuoden talousarvioksi 31.8.–1.9. pidettävissä neuvotteluissa.

Muodollisesti budjettiehdotus annetaan eduskunnalle 19. syyskuuta.

Eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelun jälkeen talousarvioehdotus menee valtiovarainvaliokunnan viimeisteltäväksi. Lopullisesti eduskunta hyväksyy 2017 talousarvion joulukuussa. J