kronikka

Muutosten 90-luku SK:ssa

Jaakko Lassilan vuoro vastata

Suomen Kuvalehti julkaisee tällä viikolla asiakirja-aineistoon perustuvan artikkelin niin sanotuista Kouri-kaupoista. Se sisältää tyrmistyttävää tietoa suuren rahan liikkeistä ja toimintatavoista.

Kansallispankilla on paljon selitettävää. Suurin kysymyksistä on se, ovatko Kouri-kauppoja koskevat päätökset pankin normaaleja päätöksiä vai ensisijassa pääjohtaja Jaakko Lassilan päätöksiä.

Päätöksistä tärkein on sopimus, jonka mukaan KOP sai puolet SYP:n, Sammon ja Pohjolan osakkeilla tehdyistä voitoista. Pankki rahoitti operaatiot itse ja otti itselleen voitot. Juuri sellainen oli liikepankkilain 42. pykälän mukaan kiellettyä.

– – –

Lassila ja Kansallispankki joutuvat myös kertomaan, ketkä ovat Kouri-kaupoissa käytetyn sveitsiläisen peiteyhtiön Khotson takana. Niin kauan kuin Khotso säilyy arvoituksena, on oikeus epäillä myös Lassilaa salaisista rahavirroista. Monessa muussa maassa jo pelkkä epäily riittäisi pääjohtajan vaihtumiseen suuressa liikepankissa.

Rahan kätkennän tekniikka kertoo siitä, että Khotso kiertää ainakin veroja. Monimutkainen yhtiörakenne ja omistajien häivyttäminen muistuttavat puhtaasti rikollisen rahan käyttämiä reittejä. Mihin Kansallispankin pääjohtaja Jaakko Lassila ja Sponsorin toimitusjohtaja Hannes Kulvik ovat tarvinneet tätä suojaverkkoa? J

SK 16/1991 (19.4.1991) Pääkirjoitus: ”Jaakko Lassilan vuoro vastata”

valinnut Sakari siltala

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 33/1966 Pyöräily on nousussa.

SK 33/1976 Raportti Libanonista.

SK 33/1986 Poliisijohtaja Urponen ja Mikkelin panttivankidraama.