Ukkola

  Jukka Ukkola

  jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Hurvittelubudjetti

Valtiovarainministeriö ei näytä pääsevän eroon pinttyneistä tavoistaan, kuten jokavuotisesta talousarvio­esityksestään, joka taas kerran on tyrkätty kansalaisten kiusaksi. Ei auta, vaikka ministeri on vaihtunut ja entinenkin budjetti on vielä osin käyttämättä.

Myönteistä tässä vouhotuksessa on se, että kansalaiset tietävät entistä paremmin, miten heidän käy ensi vuonna budjetin kynsissä. Apuna on muun muassa Ylen lanseeraama Mun budjetti -kone, johon voi syöttää omien kiinnostustensa kohteet ja katsoa, mitä niille tapahtuu. Kokeilin tuota itsekin ja valitsin muutaman vaihtoehdon joukosta kiinnostavimmalta tuntuvan tulevaisuuden, nimeltään Hurvittelu, jonka symbolina oli cocktail-lasin kuva. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet mm. Eläkeläiset, Työttömät ja Lapsiperheet, mutta eiväthän nuo nyt vedä vertoja hurvittelulle.

Valinta kannatti. Budjetti nimittäin lupaa meille hurvittelijoille 20 sentin alennuksen suklaalevyn hintaan. Makeisten ja jäätelön vero poistuu, joten 2,20 euron suklaalevy maksaa ensi vuonna vain kaksi euroa.

Hurvittelun miinuspuolelle budjettikone tarjoaa tupakkaveron kiristymistä ja sähkötupakan verollepanoa. Meikäläistä kevythurvittelijaa nämä takaiskut eivät kuitenkaan enää koske, koska olen keskeyttänyt höyrytupakoinnin vuosia sitten enkä ole vielä aloittanut sähkötupakointia – odottelen tässä markkinoille digitupakkia ja katson, miten terveyspoliisit, naapurit ja valtiovalta siihen suhtautuvat.

Mainioudestaan huolimatta Mun budjetissa on vakava puute: se ei opasta, miten budjettikohtaloon tulee suhtautua. Jos esimerkiksi syön seitsemän suklaalevyä joka päivä läpi vuoden, säästän 511 euroa, mutta mitäpä noilla rahoilla sitten teen? Sijoitanko ne Talvivaaran osakkeisiin? Lahjoitanko hyväntekeväisyyteen hurvittelun lunnaina? Jätänkö säästöön vuoden 2018 budjettia varten? Tuollaisiin asioihin budjettikone ei ota minkäänlaista kantaa, joten suurena vaarana on, että hurvittelusta koituneet säästöt hupenevat aina vain uuteen hurvitteluun, josta saattaa koitua aina vain uusia säästöjä, jotka johtavat uuteen hurvitteluun ja niin edelleen. Lopulta koko kansa vajoaa syvään hurvittelukierteeseen – yhden vaivaisen suklaalevyn veroalen takia. J

© Janne Tervamäki