kronikka

muutosten 90-luku SK:ssa

Ruusujen ylivalta

Ulkoministeriössä on harjoitettu nimityspolitiikkaa, joka on johtanut yhden puolueen ylivaltaan, kirjoittaa suurlähettiläs B.-O. Alholm. Keskustalaiset ”presidentin miehet” ovat vaihtuneet puolueuskollisiin sosiaalidemokraatteihin. B.-O. Alholm on toiminut diplomaattina yli 40 vuotta. Hän jää vappuna eläkkeelle Suomen Tukholman suurlähettilään paikalta.

---

Eräs tärkeä tekijä, joka nykyään vaikuttaa koko ulkoasiainhallinnossa vallitsevaan henkeen ja ilmapiiriin, on yhden puolueen ylivaltaan johtanut nimityspolitiikka. Kysymys ei ole siitä, että puolueeseen kuuluminen tekisi asianomaisesta virkamiehestä epäpätevän  heidän joukossaan on monia tehtävänsä hyvin suorittavia henkilöitä.

Ongelmaksi puoluejäsenyys muodostuu, kun yhden puolueen jäsenten keskinäinen yhteydenpito luo ulkoasiainhallinnon sisälle eräänlaisen ohjaus- ja valvontamekanismin, jolla on myös yhteys puoluetoimistoon. Tällaista ei ole ennen ollut.

Puolueen jäsenet muodostavat keskenään solidaarisen joukon, eräänlaisen rälssiluokan, jonka jäsenille ei voi käydä huonosti. Kärkevimmät arvostelijat puhuvat UM:n mafiasta. J

SK 14/1991 (5.4.1991) Björn-Olof Alholm: ”Ruusujen ylivalta.”

valinnut Sakari siltala

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 32/1966 Liperissä järjestettiin ydin­fysiikan seminaari.

SK 32/1976

Matti Kurjensaari ja läntisen Euroopan kommunistit.

SK 32/1986 Vastavalmistuneen opettajan Leena Viitasen päivä.