kohtaamiset

◼	”Myös miehiin  kohdistuu ulkonäkö­paineita ja seksismiä”, Talvitie sanoo.
”Myös miehiin kohdistuu ulkonäkö­paineita ja seksismiä”, Talvitie sanoo.

feminismi

Vapaa ihminen

Feministin muistelmissa naisesta tulee ihminen. Ihminen, joka voi ottaa silikonirinnat ja kulkea minihameessa.

’Olen aina kiroillut, myös ennen kuin feminismin aate nielaisi minut mukaansa. Kiroilu on mielestäni vapauttavaa”, sanoo Eveliina Talvitie.

Kiroileva nainen on vakiin­tunut osaksi feminististä ee­tos­ta, kliseisyyteen asti. Talvitie näkee, että kiroilu symbolisoi kiltin tytön kuolemaa ja uuden, vapaan ihmisen syntymää.

Talvitie on juuri julkaissut oman kasvukertomuksensa Miten helvetissä minusta tuli feministi? Intomielinen teos sukeltaa feministiseen aatteen paloon ja pakottaa lukemaan eteenpäin. Muoto on muistelmien. Talvitien tarina ei kuitenkaan huipennu jalkapallon maailmanmestaruuden ratkaisevaan maaliin tai presidentiksi tai Miss Maailmaksi valintaan. Tavisnaisen muistelmien kiinnostavinta antia ovat – yleensä elämäkerroissa yli hypättävät – lapsuuden ja nuoruuden kokemukset.

Seikkailu alkaa 1970-luvun Porista, jonne kokemukset myös joka käänteissä palautuvat. Kuuluisa hokemakin, että suomalaisen naisen tulisi olla kiitollinen syntymisestään maahan, jossa naisia ei kivitetä hengiltä: ”Ajatella mikä mäihä. Olin onnistunut pelastautumaan porilaiseen lähiöön”, Talvitie kirjoittaa.

Talvitie näkee, että feminismissä ja Porissa on yhteneväisyyksiä. ”Molemmista kaikilla tuntuu olevan selvä mielipide.”

Talvitien mielestä Suomessa – ja Porissa – moni asia on toki hyvin, mutta kiitollisuuden sijaan tarvitaan lisää tekoja, sillä oikeaa tasa-arvoa ei ole.

”Edellytykset keskustelulle alkavat nyt olla olemassa: aiem­min kysyttiin, tarvitaanko feminismiä, mutta nyt on siirrytty analysoimaan, millainen feminismi on oikeaa”, Talvitie pohtii. ”Samalla feminismi on tullut osin elitistiseksi aatteeksi, jossa ajetaan vain joidenkin marginaalisten ihmisryh­mien asiaa. Mutta feminismi on vallankumouksellinen liike, ja vallankumoukselle käy usein niin.”

Esimerkiksi julkisten yhtiöiden hallituspaikkojen ja johtajanpestien valuminen miehille jää feministisessä debatissa yhä useammin sen varjoon, saako nainen pukeutua minihameisiin ja ottaa niin halutessaan silikonirinnat. Lutkamars­sien ohessa tuntuu hyvältä myös kiivailla prostituutiolla leipänsä tienaavan promillen kokoisen vähemmistöryhmän puolesta.

Myös Talvitie pureutuu näihin kipupisteisiin kirjassaan. ”Debatti silikonirinnoista ja minihameista liittyy kysymykseen naisen oikeudesta hallita omaa ruumistaan. Se on mediaa kiinnostava aihe. Sen sijaan liike-elämän kysymykset kilpistyvät nopeasti henkilökuvaan, jossa se yksittäinen naispäättäjä kertoo, että hän ei ole kokenut urallaan lainkaan ongelmia.”

Talvitie näkee, että vaikka naisten vartaloon liittyy paljon odotuksia, myös miehiin kohdistuu nykyisin ulkonäköpaineita sekä seksismiä. Kirjasta löytyykin vastaus polttavaan ikuisuuskysymykseen: tuntuuko vaatimattomammin varustetun miehen kanssa harjoitettu seksi naisesta miltään.

”Mutta ei nuorten ­poikien ruumis ole futistähdistä ja netin kuvagallerioiden kommenteista huolimatta samalla lailla merkitty kuin nuorten naisten.”

Toimittajana ja viestintä­päällikkönä työskennellyt, kirjailijana aiemmin muun muassa Ilkka Kanervan elämäkerran julkaissut Talvitie jytistelee kahden edellisen feministisen kirjansa (Keitäs tyttö kahvia, Hieno vai huono) tyyliin, räväkällä otteella. Samalla moni voi tunnistaa itsensä sivuroolista.

Myös elämän miehet käsitellään, mutta vaikka rakkaudet ja niiden motiivit ovatkin esillä, intiimeihin tunnelmiin ei mennä.

”Feminismin yksi perusta on se, että henkilökohtainen on poliittista. Minulla on vahva halu vaikuttaa asioihin. Tässä kirjassa teen sen kertomalla omasta elämästäni, mutta sidon tarinan yhteiskunnalliseen kontekstiin. Kirja ei ole paljastus­kirja. Tai on, se on paljastuskirja minusta itsestäni.”

Ujostelematon Talvitie kertoo ja kirjoittaa varmasti monen naisen puolesta.

”Naisena ei ole helppo olla, mutta ihmisenä on.” J

markus Ånäs

Suositut