pääkirjoitus

Minun rahat Solidiumissa

Valtion omistajayhtiö Solidium on osoittautunut ehtymättömäksi väkevän talousdraaman lähteeksi. Uusin käänne nähtiin elokuun alussa, kun valtio vaihtoi kerralla yhtiön koko hallituksen.

Vaihdettavaa ei tosin enää ollut juurikaan jäljellä. Solidiumin toimintaa valvova hallitus on kärsinyt väen vähyydestä sen jälkeen kun sen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sai keväällä 2015 potkut. Protestiksi erottamisesta Eija Ailasmaa lähti hallituksesta ja muutamassa kuukaudessa Solidiumin seitsemän hengen hallituksesta oli jäljellä enää kolme jäsentä.

Nyt sekä Ailasmaa että myös hallituksesta viime vuonna lähtenyt Markku Hyvärinen palaavat. Solidiumin hallituksen puheenjohtajana aloittaa Ilmarisen entinen toimitusjohtaja Harri Sailas.

Solidiumiin siirrettiin vuonna 2008 omistukset pörssiyh­tiöissä, joiden osakkeista valtio oli valmis luopumaan. Outokumpua, Sampoa, TeliaSoneraa. Nykyään Solidium omistaa 12 yhtiötä. Sen sijoitussalkun arvo on noin 6,7 miljardia euroa, noin 1 300 euron potti jokaiselle suomalaiselle.

Alusta asti oli epäselvää, mikä Solidiumin tehtävä oli. Pitikö sen toimia omaisuuden myyntikonttorina vai mahdollisesti etsiä uusia omistuksia valtion osakesalkkuun.

Lopulta Solidium päätyi tekemään molempia. Se on esimerkiksi pikku hiljaa myynyt valtion omistuksen TeliaSonerassa lähes nollaan. Tai ainakin niin lähelle nollaa, että yhtiö on nykyään ihan vain Telia. Toisaalta Solidium on ostanut esimerkiksi Elisaa.

Yhtiön onnistumista pyrkimyksissään kuvataan varsin kuivakkaasti keväällä 2015 julkaistussa virkamiesraportissa:

”Analyysi osoittaa, että Solidiumin salkunhoito ei ole ollut menestyksekästä.”

Omistajaohjaus on meillä ollut poliittinen heittopussi. Solidium perustettiin osin siksi, että poliitikot eivät olleet innostuneita jatkuvasti selittämään, miksei valtio tee mitään, kun sen omistama yhtiö jakaa potkuja tai sulkee tehtaita.

Nyt omistamisesta on kiinnostunut itse pääministeri Juha Sipilä (kesk). Solidiumin hallitukseen nostettiin alkuviikosta Paula Lehtomäki, joka ei suinkaan ole valtion omistajaohjausyksikön väkeä vaan entinen keskustaministeri ja pääministeri Sipilän valtiosihteeri.

Sipilän johdolla toivottavasti selviää, mitä valtio sijoitusyhtiöltään lopulta haluaa. Voi olla, että Solidiumia komennetaan sijoittamaan nykyistä rohkeammin taipaleensa alussa oleviin kasvuyhtiöihin.

Silloin on syytä varautua myös tappioihin. Mitä uudempi yritys, sitä vaikeampaa edes sijoitusmaailman syväymmärtäjillä on ennakoida, onko luvassa menestystarina vai kallis pannukakku.

Solidiumin tähän mennessä vahvin näyttö nuoriin yhtiöihin sijoittamisesta on Talvivaara. Sen onnistumista luonnehditaan osuvasti Solidiumin vuosikertomuksessa: ”omistuksella pörssiyhtiössä ei ole sanottavaa arvoa”. J

JARMO RAIVIO


”Omistuksella pörssiyhtiössä ei ole sanottavaa arvoa.”