media

vappu kaarenoja

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yksityinen siivousprojekti

Japanilainen siivousfilosofi Marie Kondo on opettanut miljoonat ihmiset rullaamaan, pystyviikkaamaan ja kysymään jokaisen tavaran kohdalla kysymyksen: tuottaako tämä minulle iloa? Jos ei, kierrätykseen.

Teoksessa KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika esitelty menetelmä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen soveltaminen voi aiheuttaa jopa fyysisiä oireita. Paperiarkistojaan karsinut järjestelijä kertoo Facebookin Konmari Suomi -ryhmässä: ”Yöllä oksensin todella rajusti ja tuntui että poistin ylimääräisen taakan sisältänikin.”

Muut myötäelävät: ”Itkuparkunyyhkytys ja oksennus... Ihan tuttua juttua.”

Ryhmässä kysytään neuvoja kokeneemmilta ”marittajilta”: ”Missä vaiheessa ootte alkaneet marittaa keittiötä?” Ja jaetaan hyviä käytäntöjä: ”Laitoin leivontatarvikkeet korissa ylimmälle hyllylle.”

Pikkuhiljaa Facebook-ryhmään on kertynyt sellaistakin porukkaa, joka ei ilmeisesti ole edes lukenut koko kirjaa. Ryhmään kuului eräskin Ylellä työskentelevä mies, joka kehtasi pilkata yhteisön puhetyyliä.

Ei kuulu enää, porttikielto tuli.

Toimittaja siteerasi yhtä kirjoitusta Konmari Suomi -ryhmästä omalla Facebook-seinällään.

Hänellä sattui olemaan julkinen profiili, ja marittajat saivat asiasta vihiä. He varmaankin kysyivät itseltään: tuottaako tällainen vitsailu minulle iloa? Vastaus kirjoitettiin toimittajan Facebook-seinälle: ”Kummallista toimintaa, varsinkin journalistilta.”

Kodinhengetärten mielestä erityisen törkeää oli se, että toimittaja oli siteerannut kirjoitusta ryhmästä lupia kysymättä.

Kirjailija ja marittaja Laura Honkasalokin otti kantaa blogissaan: ”On todella omituista käytöstä kopioida suljetuista ryhmistä tavallisten kansalaisten avautumisia ja julkaista ne kaikelle kansalle.”

Kaikella kansalla hän tarkoitti ilmeisesti kyseisen toimittajan Facebook-kavereita.

Heitä on 632.

Konmari Suomi -ryhmässä on yli 12  000 jäsentä, lisää tulee päivittäin kymmeniä. Tuhansien toisilleen tuntemattomien ihmisten nettifoorumi voi tietysti tuntua intiimiltä yksityisalueelta. Siinä tapauksessa on hyvä palauttaa mieleen JSN:n linjaus kolmen vuoden takaa: Facebook on julkinen tila. J

Uusimmat