Uutisviikko

◼	Recep Tayyip Erdoğan ja Vladimir Putin ­osallistuivat Moskovan suurmoskeijan avajaisiin syyskuussa 2015.
Recep Tayyip Erdoğan ja Vladimir Putin ­osallistuivat Moskovan suurmoskeijan avajaisiin syyskuussa 2015.

Ulkomaat

Turkin uusi ystävä: Venäjä

Presidentti Erdoğanin käynnistämä puhdistusaalto kiristää suhteita EU-maihin ja Yhdysvaltoihin.

Turkki puhdistaa valtiokoneistoa muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajista kovalla kädellä. Hallitus on määrännyt suljettavaksi kouluja, yliopistoja, sairaaloita, yrityksiä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä, joilla on yhteyksiä Gülenin perustamaan Hizmet-liikkeeseen.

Tuomareita, toimittajia, tutkijoita ja diplomaatteja on pidätetty ja erotettu. Puhdistusaalto koskettaa jo kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Presidentti Recep Tayyip Erdo˘gan syyttää Güleniä heinäkuun puolivälin vallankaappausyrityksestä. Gülenin läheinen avustaja ja veljenpoika on pidätetty. Lisäksi Turkki vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan maanpaossa Pennsylvaniassa asuvan Gülenin maan viranomaisille.

”Gülen on varallisempi kuin Osama Bin Laden”, EU-ministeri Ömer Çelik sanoi Ankarassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Gülen kiistää kaikki syytökset. Hän arvelee, että kaappausyritys oli pelkkää lavastusta Erdo˘ganin valta-aseman pönkittämiseksi.

Kaappauksen jälkeen käynnistetty puhdistusaalto on kärjistänyt Erdo˘ganin jo ennestään kireitä suhteita länsimaihin.

EU-johtajat ovat vaatineet Turkkia noudattamaan ihmisoikeuksia ja kunnioittamaan oikeusvaltion periaatteita myös kaappausyrityksen jälkipyykin aikana.

Erdo˘gan syyttää EU:ta puo­lueellisesta ja ennakkoluuloisesta suhteutumisesta Turkkiin. Presidentin neuvonantaja Ibrahim Kalin epäilee, että EU olisi tukenut kaappareita, jos vallankaappaus olisi onnistunut.

Työministeri Süleyman ­Soylu on vihjaillut, että Yhdysvallat olisi kaappaushankkeen takana. Hallitsevaa AK-puo­luetta edustava kansanedustaja Aydin Unal meni vielä pitemmälle väittämällä, että kaappareiden joukossa oli naamioituneita amerikkalaisia sotilaita.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kiistää väitteet ja sanoo niiden vahingoittavan maiden suhteita. Hänen mukaansa Turkin jäsenyys Natossa asetetaan kyseenalaiseksi, jos maa luisuu entistä syvemmälle diktatuuriin.

Turkilla on Yhdysvaltain jälkeen Naton toiseksi suurin armeija. Se on antanut Yhdysvaltain käyttää Syyriaan tehdyissä iskuissa Incirlikin tukikohtaa, jonne amerikkalaiset ovat varastoineet myös ydinaseita. Tukikohdan komentaja Bekir Ercan Van on syytettynä osallisuudesta kaappausyritykseen.

Yhdysvaltain harmiksi Venäjä on ryhtynyt lämmittämään uudelleen suhteitaan Turkkiin.

Presidentti Vladimir ­Putin ilmaisi heti kaappauksen jälkeen tukensa Erdo˘ganille, ja miesten on määrä tavata elokuun alkupuolella. Turkin ­varapääministeri Nurettin ­Canikli ja talousministeri Nihat Zeybekc vierailivat alku­viikosta Moskovassa. Esillä olivat pitkään vireillä olleet energiahankkeet ja muu talousyhteistyö.

Turkin ja Venäjän suhteet ajautuivat kriisiin marraskuussa, kun Turkki ampui alas venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian rajaseudulla. Putin määräsi välikohtauksen jälkeen Turkkia vastaan talouspakotteita ja kehotti venäläisiä välttämään matkustamista maahan.

Tilanne laukesi kesäkuussa, kun Erdo˘gan pyysi Putinilta anteeksi. Venäläiskoneen ampujia syytetään Turkissa nyt vallankaappaushankkeen ja Gülenin tukemisesta.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjän tiedustelupalvelu varoitti Turkkia etukäteen kaappausyrityksestä. Erdo˘gan onnistui pakenemaan lomahotellistaan 15 minuuttia ennen kaappareiden saapumista. J

teppo tiilikainen

Islamin uudistaja vai terroristi?

Fetullah Gülen on rakentanut varakkaiden liikemiesten tuella laajan koulujen ja yliopistojen verkoston. Hänellä on miljoonia kannattajia. Gülen on tuominnut Turkin kaappausyrityksen ja korostaa edustavansa maltillista ja suvaitsevaista islamia.

Turkin hallitus ja tiedotusvälineet pitävät Güleniä terroristina. Hallituksen asianajaja, kanadalainen Robert Amsterdam väittää, että Gülenin osallisuudesta epäonnistuneeseen kaappausyritykseen on olemassa näyttöä. Hän syyttää Güleniä myös rahanpesusta.

Turkin asevoimien komentaja Hulusi Akar kertoi puolestaan, että kaapparit olivat sanoneet Güleniä johtajakseen. J