Uutisviikko

suoraan sanoen

Kun mieli järkkyy

Suomessa turvapaikanhakijat ovat tehneet itsemurhia ja niiden yrityksiä, sanoo Olli Snellman Maahanmuuttovirastosta.

Saksassa Baijerin osavaltiossa syyrialaismies räjäytti itsensä ulkoilmakonsertissa. Mieheltä oli evätty turvapaikka ja hän ­kärsi mielenterveysongelmista. Kuinka paljon turvapaikanhakijoilla on mielenterveydellisiä ongelmia Suomessa, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosaluejohtaja Olli Snellman?

”Yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka paljon turvapaikanhakijoilla esiintyy erilaisia mielenterveydellisiä ongelmia, on mahdoton sanoa. ­Osalle tulee kyseeseen diagnostiset kriteerit täyttävä häiriötila ja osalla voi esiintyä erilaista henkistä pahoinvointia. Yleisesti voi todeta, että valtaosalla ei ole mielenterveyden häiriöitä, mutta mielenterveydellisiä ongelmia on huomattavan usealla.”

Millaista hoitoa he saavat?

”Mahdollinen hoito on yleensä keskusteluhoitoa, lääkehoitoa, osastohoitoa, riippuen tilanteesta. Lisäksi erityisesti pääkaupunkiseudulla on muutama kohderyhmään erikoistunut paikka. Vastaanottokeskukset ovat sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteitä, joissa valtaosa henkilökunnasta on sosiaali- ja hoitoalan ammattilaisia. Sikäli siellä myös voidaan järjestää tukikeskusteluita.”

Kuinka moni turvapaikanhakija on yrittänyt itsemurhaa Suomessa?

”Noin kymmenen itsemurhayritystä. Yleensä ottaen itse­murhat ovat viime vuosina ­olleet todella harvinaisia.”

Onko joku turvapaikan­hakija tehnyt itsemurhan?

”Aivan varmaa tietoa meillä ei ole. Tietojemme mukaan ­tapauksia on yksi tai kaksi.”

Miten tilanteeseen puututaan, jos huomataan turvapaikanhakijan ahdistuneisuus ja itsetuhoisuus?

”Olemme antaneet vastaanottokeskuksille ohjeen, jonka mukaan henkilö pitää lähettää lääkärille aina, jos hänellä on psykiatriseen häiriöön viittaavia oireita. Myös toistuva aggressiivinen käyttäytyminen voi olla psykiatrisen häiriön oire. Tutkimusmaailmaa tietää myös ilmiön, jossa mielenterveydenongelmia keksitään ja esitetään, koska niiden ajatellaan olevan hyödyksi turvapaikkahakemuksen käsittelyssä.”

Saavatko turvapaikan­hakijat riittävästi apua ­ongelmiinsa?

”Vastaanottokeskuksissa työskentelee koulutettua sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Olemme jo pitkään panostaneet heidän lisäkoulutukseensa. Nyt olemme antaneet mielenterveystyön ohjeistusta sekä nyt syksyllä koulutamme psykologiseen ensiapuun.”

”Varsinaisen hoidon järjestymisessä on enemmän vaikeuk­sia. Palveluita on hieman vaikeasti saatavilla. Esimerkiksi lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon on pitkät jonot Suomessa. Myös alueel­lista vaihtelua on. Apua ei ole aina riittävästi saatavilla, eikä se ole aina tarkoituksenmukaisinta. Tutkimuksen mukaan monelle parasta hoitoa voi olla työnteko ja normaali arki. THL:llä on hanke, jossa pyritään kehittämään palvelujärjestelmää.” J

mikko niemelä

Ulkomaat