Ukkola

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

pakina

Siellä jossakin

Kun presidentti Vladimir Putin Suomen-vierailullaan ilmoitti Venäjän siirtäneen sotajoukkonsa 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta, ­asiasta nousi omituinen epäilyksen aalto – samantapainen kuin silloin, kun meitä suomalaisia jossakin oikein kehutaan. Täällä epäillään heti, että mahtaako tuo pitää ollenkaan paikkaansa ja mitä taka-ajatuksia niillä on, kun noin kehuvat... Eikö tällaisissa tapauksissa meillä olisi kerrankin lupa nauttia myönteisistä uutisista ilman että kaiken aikaa pitää etsiä ketunhäntiä kainaloista?

Jos nautimme Putinin lausunnosta sellaisenaan, sille kyllä löytyy monenlaisia mahdollisia selityksiä. Ensimmäinen on tietysti se, että Venäjän joukot tosiaan ovat 1 500 kilometrin päässä Suomen nykyisestä itärajasta, siis jossakin Ob-joen rannoilla Vorkutan ja Jekaterinburgin välimaastossa, puolustusasemissa mahdollisia hunneja vastaan.

Tarkkailijat kuitenkin huomauttavat, että Putin ei puhunut nimenomaan Suomen itärajasta, vaan rajoista yleensä. Niitähän Suomella on esimerkiksi Tornionjoella ja Pohjanlahdella, jopa Ahvenanmaan länsipuolella. Jos mittanauhan alkupää asetetaan sinne, 1 500 kilometrin säde ulottuu suunnilleen linjalle Arkangeli–Tšerepovets.

Kolmas mahdollinen Suomen raja olisi se, jota maamme tavoitteli jatkosodan aikana, siis Uralin vuoristo. Kun sieltä mitataan matkaa länteen, esimerkiksi Petsamon, Alakurtin ja Kamenkan jalkaväkiprikaateihin on kuin onkin jotakuinkin 1 500 kilometriä, m.o.t.

Ehkä Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa ei kuitenkaan ole vielä päästy yksimielisyyteen rajan siirtämisestä Uralille, joten Putinin lausunnolle voidaan etsiä myös yleispoliittisia tulkintoja. Sellaisena tulee mieleen niin sanottu poliittinen laskuoppi, johon kuuluu luova suhtautuminen erilaisiin mittayksiköihin, kuten prosentteihin, euroihin ja kilometreihin. Jos Putinin silmämäärää tulkitaan esimerkiksi vapaalla Stubbin asteikolla, jossa 90 prosenttia ja 10 prosenttia tarkoittavat samaa asiaa, joukkojen siirtäminen 1 500 kilometrin päähän alkaa kuulostaa realismilta. Sitä paitsi aina kannattaa muistaa, että jo sotamies Rahikaisen aikana 75 vuotta sitten salamasota oli kova kulkemaan, joten nykyisin ei liene paljonkaan väliä, kuinka kaukana mistäkin sotaväki makaa rauhan aikana. J

© Janne Tervamäki