Uutisviikko

suoraan sanoen

Porttikielto olympialaisiin

Venäläisen yleisurheilun tila on mahdoton, sanoo Timo Seppälä. ”Doping-vilppi menee läpi yhteiskunnan.”

Venäläiset yleisurheilijat eivät pääse Rion olympialaisiin elokuussa, päätti Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF. Maa suljettiin kansanvälisistä kisoista marraskuussa, kun selvisi, että dopingin käyttö on laajaa ja järjestelmällistä. Oliko IAAF:n päätös oikea, lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä Suomen antidopingtoimikunnasta?

”Se oli täysin oikea. Mitään muutakaan ei olisi voinut tehdä.”

Kansainvälinen olympiakomitea voi vielä muuttaa päätöstä. Uskotteko, että näin käy?

”En usko. Millä perusteella niin tehtäisiin? Kyllä nämä raportit, joita jatkuvasti tulee, ovat niin kamalaa luettavaa.”

Miksi puhtaita yleisurheilijoita ei voi päästää kisoihin?

”Niin, on totta että antidoping-työn tärkein tavoite on suojella puhdasta urheilijaa. Ja ei voi kieltää, etteikö Venäjällä olisi puhtaitakin urheilijoita. Mutta kun järjestelmä on siellä tällainen, ei ole mahdollista todeta, kuka on puhdas ja kuka ei. Kun näytteitä hävitetään, ei tiedetä, keneltä itse asiassa on oikeita näytteitä määritetty.”

”Kun vilppi on näin laaja-alaista, menee läpi yhteiskunnan, voisi olettaa, että ainakin joka toinen on käyttänyt aineita. Mutta nyt syyttömätkin kärsivät siitä, että koko järjestelmä on toiminut väärin.”

Kuinka tavattomana pidätte Venäjän tilannetta?

”Tämä on täysin ainutlaatuinen. Aikanaan puhuttiin DDR:stä, ja olihan se jo hurjaa, mutta silloin ei ollut niin paljon kontrollia, ei testejä, ei menetelmiä. Nyt on, ja lisäksi selkeät säännöt, joihin kaikki ovat sitoutuneet. On aivan tavatonta, että näin käy.”

”Antidopingtoimisto Wada on lähtenyt liikkeelle siitä, että tutkitaan yksittäisiä urheilijoita. Mutta sitä ei ole selvitetty, miten organisaatiot toimivat, liitot, laboratoriot ja muut. Ei ole ajateltu, että vilppi voisi olla näin laajaa. Eikä toisaalta ole ollut resursseja tutkiakaan.”

”Itse olen ainakin ollut sinisilmäinen. Olen ajatellut, että joka paikassa systeemi toimii niin kuin Suomessa. Täällä ei voi välttyä sanktioilta, jos testitulos on positiivinen.”

Onko Venäjällä nyt kyse joistain tietyistä aineista?

”Meldonium on ollut yleisin aine. Mutta sieltä löytyy myös piristeitä ja anabolisia steroideja.”

”Venäläisiä on jäänyt kiinni ulkomaisissa kilpailuissa, ja Venäjä on itsekin antanut joitain positiivisia tuloksia julki. Ehkä uhrannut joitakin muiden vuoksi.”

Tehdäänkö Venäjällä töitä dopingin kitkemiseksi?

”Jotain on tehty, mutta työ on suhteellisen näennäistä. Eihän se, että Venäjän yleisurheilijat suljetaan Riosta, vielä ratkaise tilannetta. On jo esiintynyt mielipiteitä, että kaikki venäläisurheilijat pitäisi sulkea kisoista. Olympialajeja on toistasataa, ja päälle vielä talvilajit. Sotšin talvikisoistakin tuli näitä hankalia tietoja.”

”Sellainen sana kuin haastava on liian vaatimaton kuvaamaan tätä tilannetta. Tämä on melkein mahdoton.” J

Elina Järvinen

Ulkomaat