Uutisviikko

◼	Suomessa on metsää neljä hehtaaria jokaista suomalaista kohti.
Suomessa on metsää neljä hehtaaria jokaista suomalaista kohti.

innovaatiot

Aurinko nousee taas metsästä

Metsäteollisuus keksii ja kehittyy. Siitä hyötyy koko kansantalous.

Auringonlaskun ala! Näin huusivat otsikot metsäteollisuudesta vain kymmenen vuotta sitten.

Sanomalehtipaperin kysyntä laski ja tehtaita suljettiin. Tilanne pakotti metsäyhtiöt uudistumaan.

Menestys on edellyttänyt muutoksia yhtiöiden ajatusmaailmassa. Vielä 1960-luvulla ympäristöarvot olivat metsäyhtiöille hepreaa. Lopulta luonnonsuojelijoiden ja tutkijoiden työ kantoi hedelmää.

Teollisuuden ympäristötietoisuus kasvoi ja toimintatapoja muutettiin. Jo 1980-luvulla selluteollisuus otti merkittäviä harppauksia, kun suomalaiset tutkijat kehittelivät sellun vesivalkaisun. Se vähensi merkittävästi kloorioksidin käyttöä. Menetelmää käytetään nykyään lähes kaikissa uusissa eukalyptussellutehtaissa.

Nykyistä biobuumia pidetään osittain viherpesuna ja imagon kiillotuksena. Metsäyhtiöt kehittävät kuitenkin kymmeniä uusia tuotteita, jotka ovat ympäristölle parempia vaihtoehtoja kuin niiden edeltäjät. Kuluttajien valinnat vaikuttavat suuriin teollisuuden toimijoihin.

Esimerkiksi Metsä Group kehittää edelleen muun muassa kartonkeja, pehmopaperia ja sellua, mutta siinä sivussa valmistuu uusia biotuotteita kuten biokaasua. Jatkossa esimerkiksi biokomposiittia voidaan käyttää muovin ja metallin korvaajana soittimissa ja autoissa.

UPM on keskittynyt uusiutuviin polttoaineisiin, mutta panostuksia tehdään jo puupohjaisiin rakennekomponentteihin, joita kemianteollisuus käyttää. Puusta saatavasta ligniinistä voidaan valmistaa biohartseja, joilla voidaan korvata vanerin tuotannossa käytettäviä öljypohjaisia fenolihartseja. Kemianteollisuudessa liikkuvat myös isot rahat ja uusille tuotteille riittää kysyntää, koska biopohjaisten kemikaalien tuotanto on vielä vähäistä.

Stora Enso kehittelee markkinoille useita biopohjaisia tuotteita mikrokuitusellusta: yhtiön kartonkipakkaukset ovat kestävämpiä ja niiden valmistukseen käytetään vähemmän raaka-ainetta. Älypakkaukset parantavat tuotteiden turvallisuutta ja kertovat esimerkiksi sen, onko tuotteen kylmäketju katkennut.

Kansantalouden näkökulmasta metsäteollisuuden jatkuva kehitystyö on pop. Viime vuonna alan arvonlisäys oli 5,7 prosenttia. Se tarkoitti lisää hyvinvointia suomalaisille.

On hyvin mahdollista, että metsäteollisuus on talouden perusta tänään, huomenna ja sadan vuoden päästä. J

mikko niemelä

Talous